Издания / премиери

Видеоинтервю за книгата „България, мюсюлманското малцинство и турската пропаганда (1923-1944 г.)“

23 юни 2020 г., 14.30 ч., фейсбук страница Център за книгата

Видеоинтервю за книгата „България, мюсюлманското малцинство и турската пропаганда (1923-1944 г.)“

 

◊ ПОКАНА

Очаквайте на 23 юни 2020 г. от 14.30 ч. видеоинтервю за новото издание на Нов български университет „България, мюсюлманското малцинство и турската пропаганда (1923-1944г.)“ от гл. ас. д-р Димитър Гюдуров във фейсбук страница Център за книгата.

Разговорът води доц. д-р Йордан Ефтимов. Събитието е част от Виртуална програма на Център за книгата през месец юни.

Кемалистката пропаганда в България през междувоенния период, и по-специално тази част, която се отнася до изселването на турското население от страната през 30-те години на миналия век, продължава да бъде недостатъчно позната в своята същина. Въпреки множеството текстове в българската историография, посветени на периода, за тези събития се говори бегло и в съвсем обобщен вид. Изселническият процес е първият от началото на самостоятелното съществуване на Българската държава, планиран и контролиран политически от България и Турция, при това на основата на двустранен договор. Сложните и неразрешени проблеми в дипломатическите отношения между София и Анкара се оказват и най-важната причина за емигрирането на българските турци в този период.

Гл. ас. д-р Димитър Гюдуров преподава нова и най-нова история на България в Нов български университет. Изследователските му интереси са в областта на националните, етническите и малцинствените политики в България и Югоизточна Европа.

*

Изданието може да се закупи с 15% отстъпка при избиране на наложен платеж за начин на плащане в електронната книжарница на Нов български университет.

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
19.06.2020 г. 16:04
Посетено:
1160
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/31345-videointervyu-za-knigata-balgariya-myusyulmanskoto-maltsinstvo-i-turskata-propaganda-1923-1944-g