Издания / премиери

Премиера на "Преди реките" от Димитър Гачев

9 юни 2020, 19 часа, "Петното на Роршах", гр. Пловдив

Премиера на "Преди реките" от Димитър Гачев

 

◊ ПОКАНА

Двама писатели и двама лекари - общо трима (все умни и красиви мъже), ви канят на представянето на стихосбирката на Димитър Гачев "Преди реките". Водещ Александър Секулов.

Къде? Под Тепетата. В градината на "Петното на Роршах".

Кога? На 9 юни от 19 ч.

"Добрата поетична книга не е войнишки ботуш, който марширува отмерено по плаца на литературата, а изящна обувка за степ, която отмерва красивите удари в края на дългите мълчания. Поява на пулс сред оглушителна самота. Книгата на Димитър Гачев го свързва необратимо с кръвоносната система на българската литература, най-сетне. Нищо повече. Нищо по-малко. Сърце в повече."
- Александър Секулов

„Преди реките“ не е първата му книга, но досега д-р Гачев е издавал само за приятели – в малки тиражи, без разпространение, без амбицията да стигне до всички, които биха имали нужда от думите му. Този поетичен сборник е дело на общите усилия на хора, които вече са изградили своя безспорен авторитет – редактор на стиховете му е Александър Секулов, а издател – „Лексикон“.

Поезията на Димитър Гачев е като търсене на съкровища под пластовете на ежедневното. Когато я четеш, се движиш през лабиринт, чийто изход е отговор на незададени въпроси. Небрежно перфектен в строежа на стиха, Димитър Гачев успява да побере в две думи цели светове. Той владее вселената на периферното зрение, вижда ясно нещата, които обикновените ние усещаме само като полъх до рамото. Успява да ни ги опише така, че да отворим очите си и да осъзнаем, че винаги са съществували.

Читателят ще открие поет, който не се опитва да насочи прожектора към себе си, а просто преоткрива света заради всички."
- Силвия Недкова

 

Автор:
Лексикон
Публикация:
02.06.2020 г. 15:11
Посетено:
1167
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/31272-premiera-na-predi-rekite-ot-dimitar-gachev