Издания / премиери

Носителят на „Гонкур“ (2018) и „Гонкур в България“ (2019) Никола Матийо пристига в София

Писателят ще се срещне с българските читатели и ще представи наградената си книга „А след тях и децата им"

Носителят на „Гонкур“ (2018) и „Гонкур в България“ (2019) Никола Матийо пристига в София

 

◊ СЪБИТИЕТО

Носителят на „Гонкур“ (2018) и „Гонкур в България“ (2019) Никола Матийо пристига в София

Никола Матийо ще се срещне с българските читатели, пред които ще представи наградената си книга „А след тях и децата им".

Събитието ще се проведе на 5 март (четвъртък) от 18:30 ч. в зала „Славейков" на Френския институт в България.

Водещ ще бъде журналистът Георги Ангелов, а гост - преводачът на романа Владимир Сунгарски.

 

Сюжетът на творбата акцентира върху ролята на деиндустриализацията на Франция, довела до колапса на работническата класа и изпитанията, на които е подложено поколението от края на 70-те, към което принадлежи и самият Матийо. Работниците за първи път се оказват безработни и непотребни за обществото в зората на 90-те, а децата, които трябва да изхранват, израстват на улицата в обстановка на безвремие, безперспективност и шокиращ за възрастта им цинизъм. Тези условия на живот и ежедневният сблъсък с унижението стават плодородна почва за всевъзможни конфликти – класови, расови и междуличностни.

Романът концентрира в себе си целия личен и професионален опит на автора като съвременник на този болезнен за Франция период. Никола Матийо е роден на 2 юни 1978 г. в Епинал и получава образованието си в частно католическо училище, където за първи път се сблъсква със сериозните социални различния между учениците, но и среща подкрепа от преподавателите си в своите първи опити в литературата.

„Още на 14 знаех, че искам да бъда писател, но ми отне много време, за да стана такъв. Пътят беше дълъг и болезнен, а аз трябваше да го извървя съвсем сам", признава Матийо години по-късно.

След като завършва сценично изкуство в университета в Мец, той работи като журналист, деловодител в съветите за социално партньорство, писар, както и като служител в Асоциацията за контрол на качеството на въздуха.

Никола Матийо печели три литературни награди още за дебютния си роман Aux animaux la guerre през 2014 г., който е адаптиран и в телевизионен сериал.

Вторият му роман – социално-политическата творба „А след тях и децата им" печели най-престижната френска награда за литература – „Гонкур" за 2018 г. и получава признанието на българските журита, които му присъдиха „Гонкур в България" за 2019 г.

Творческият реализъм и пълнокръвната атмосфера на романа „А след тях и децата им", не спестява нищо и изгражда цялостен и завършен образ на живота във френските провинции от края на ХХ век, а правдивият и майсторски поднесен разказ поражда сред литературната критика неминуеми паралели с творчеството на Балзак и Зола.

На пръв поглед това е история за срещата и конфликта между две млади момчета – Антони, син на френски работник и Хасин, дете на марокански емигранти. Кражбата на един мотор раздвижва пластове от стаени конфликти в общество, обединено от привидности и национална политика, но всъщност дълбоко наранено от усещането за непотребност. Докато двамата тийнейджъри изживяват естествения си бунт (но доведен до крайности), родителите им се опитват да съберат последните остатъци от своето достойнство, за да осигурят бъдещето им. Успяват ли? Или „след тях и децата им" ще останат затворени между високите стени на своята среда, класа и произход, дори когато изглежда сякаш са „рамо до рамо".

Читателят е увлечен във водовъртежа на един искрен, жив, пъстър и неподправен във всички нюанси на полярностите си свят. Освен двамата главни герои, техните семейства и приятели, както и момичетата с голите пъпове от 90-те, в романа се срещат редица герои, които приличат на туристически атракцион – поне докато човек не живее сред тях: „Старци, безработни, важни клечки, младежи с мотопеди и арабите от комплекса, разочарованите избиратели и самотните родители, хората с малките, евтини коли и тези с рено „Еспас", търговците и кадрите от „Лакост", последните работници, продавачите на пържени картофки, наточените блондинки по шорти, гелосаните типчета, селяндурите, главестите...". Както и „братоците с пиърсинги, които прекарваха живота си в зяпане на порно и слушане на техно. А по време на семейна ваканция натоварват холандски скънк и почти червен марокански хашиш, от който ти се прияждаха бисквити, натопени в горещо мляко, докато гледаш филми с Мег Райън...". „Ужасяващо различни, несдобряеми едни с други и въпреки това рамо до рамо".

 

За наградата „Гонкур в България"

„Гонкур в България" e инициатива на Френския институт в България, подкрепена от Академия Гонкур, и цели да популяризира съвременната френска литература, френските език и култура и писането на френски. Жури на наградата са ученици и студенти, изучаващи френски език. Те прочитат четирите заглавия, достигнали до третия кръг на селекция на Академия Гонкур и платформата Culturethèque на Френския институт, дебатират и избират книгата, която получава титлата Choix Goncourt de la Bulgarie („Българския избор за „Гонкур" или просто „Гонкур в България"). Тази специфична награда идва в България, след като вече е утвърдена в десетина европейски страни като Полша, Швейцария, Румъния, Чехия и др., както и Северна Африка, Близкия изток и Китай. „Чуждестранните" версии на „Гонкур" са общо 20.

Първият носител на „Гонкур в България" (2018) е Яник Енел с книгата си Дръж здраво венеца си" (издателство „Парадокс", 2019). По силата на правилника на Наградата, той ръководи избора за втория „Гонкур в България", присъден на Никола Матийо. Самият Матийо пък ще председателства журито на третото издание на приза. Дебатът ще се състои в петък (6 март), а четиримата автори от краткия списък на "Гонкур" 2019 са Жан-Люк Коаталем, Оливие Ролан, Амели Нотомб и Жан-Пол Дюбоа; последният е и носителят на наградата.

 

Автор:
Издателство "Парадокс"
Публикация:
02.03.2020 г. 17:00
Етикети:
романсрещапремиера на книгаИздателство "Парадокс"
„А след тях и децата им"
Владимир Сунгарски
„Гонкур в България“
„Гонкур“
Никола Матийо
Посетено:
3031
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/30994-nositelyat-na-gonkur-2018-i-gonkur-v-balgariya-2019-nikola-matiyo-pristiga-v-sofiya