Издания / премиери

Премиера на "Ванекови пиеси" - сборник с пиеси на Вацлав Хавел

26 февруари 2020, 18:30 ч., Чешки център София

Премиера на "Ванекови пиеси" - сборник с пиеси на Вацлав Хавел

 

◊ ПОКАНА

Чешки център София и Black Flamingo Publishing ви канят на премиерата на сборника с пиеси на Вацлав Хавел "Ванекови пиеси" (превод: Мартин Младенов, 2019).

Една от пиесите "Вернисаж" ще бъде представена от актьорския състав Симеон Владов, Искра Ангелова и Стефан Стоянов.

26 февруари 2020, 18:30 ч., Чешки център - София, ул. “Г. С. Раковски” 100. Заповядайте!

Българското издание съдържа три пиеси: "Аудиенция", "Вернисаж" (написани през 1975 г.) и "Протест" (1978 г.), които са най-достъпни от всички драматични произведения на Хавел и са свързани чрез образа на дисидента Фердинанд Ванек, който работи в пивоварната, както самия Хавел по това време.

Вернисаж

След известно време хваленето на съпружеската двойка, която постоянно демонстрира на Ванек оборудването на снобския си апартамент, започва да го уморява и той решава да си тръгне. Съпрузите обаче изпадат в истерична паника. Без него, на когото могат да се похвалят, техният живот е празен и емоционално беден.

Аудиенция

Девизът на майстора пивовар е перифраза на стихотворението "Без име" от петдесетте на Вилем Завад: "Моето име не е на афиша. / Ходя в прости дрехи. / Като обикновен човек живея." Има обаче голяма разлика между това, как говори "пролетарият" през петдесетте, и как на практика същите думи звучат от устата на потомъка му след двайсет години. От съзидателното самочувствие няма вече и следа, напротив, от него избликва тъжната констатация: "Хората са големи свине".

Протест

"Протест" поставя нуждата на хората от себеоправдание, от собствено пречистване и от дистанциране чрез Ванек (в собствените им очи) от системата.

 

Автор: Чешки център София
25.02.2020 г. 12:08
Посетено: 717
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/30966-premiera-na-vanekovi-piesi-sbornik-s-piesi-na-vatslav-havel