Издания / премиери

Световен експерт идва в София за премиерата на наръчник по ситопечат

Мишел Каза е работил със Салвадор Дали, Анди Уорхол, Жоан Миро

Световен експерт идва в София за премиерата на наръчник по ситопечат

 

◊ ПРЕМИЕРА НА НОВА КНИГА

Световноизвестният експерт Мишел Каза, емблематична фигура в областта на ситопечата, пристига у нас за премиерата на първия специализиран наръчник на български „Ситопечат. Основни стъпки в печатната технология“, издание на Сдружение Феспа България.

Премиерата е на 28 февруари от 18:30 часа в Литературен клуб „Перото“ в НДК в София.

 

◊ КОЙ Е МИШЕЛ КАЗА?

Мишел Каза е работил със световноизвестни творци като Салвадор Дали, Анди Уорхол, Жоан Миро и др. Той е печатарят, оказал най-голямо влияние в развитието на ситопечата. По време на представянето на книгата той ще разкаже за живата връзка между ситопечата и изкуството – как с помощта на тази техника се създават най-красивите репродукции и поп арт творби. Експертът ще отговаря и на въпроси на публиката в специална беседа.

Приносът на Мишел Каза в световен мащаб е участието му в създаването на UV печата и мастилата за него. Той е един от създателите на стохастичния растер и е бил председател на Френската и Американската асоциация на ситопечатарите.

Мишел Каза е най-добрият репродуктор на художествени произведения – работил е с художници като Салвадор Дали, Анди Уорхол, Жоан Миро, Марк Шагал. Френският президент Жак Ширак е поверил отпечатването на всички официални поздравителни картички на президентството на Мишел Каза и той го прави повече от 25 години.

 

◊ КАКВО Е СИТОПЕЧАТ И КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ ОТ НОВИЯ НАРЪЧНИК?

Ситопечатът е технология за печат, при която може да се печата не само върху хартия, но и върху текстил, пластмаса, стъкло, керамика, метал, кожа, дори върху предмети с неправилна форма.

В изданието „Ситопечат. Основни стъпки в печатната технология“ ще откриете и кратка обобщена история, съвременни приложения и методи, нова технология и практически съвети за производство, комбинирани в лесен и достъпен за разбиране формат. Над 200 цветни снимки и илюстрации показват целия процес – от предпечатната подготовка, през създаването на изображението и филма, нанасянето на емулсия, експонирането, избора на мастило и самото отпечатване.

За професионалистите книгата завършва с кратък обзор на някои основни машини, без които едно истинско производство не би могло да съществува. Професионалистите също биха открили полезни таблици, в които са въведени основните параметри на ситомрежите, както и специална глава за възможните деформации при отпечатване. А за най-вещите в занаята авторите разкриват какви са основните параметри за успешен пълноцветен печат.

Книгата съдържа и полезна информация за сериграфията и обяснява защо тя е толкова ценна в сферата на изкуството и с какво се отличава дигиталният отпечатък от ситопечатния.

 

Автор: Момчил Цонев
25.02.2020 г. 12:39
Посетено: 990
Етикети: ситопечат, премиера на книга, „Ситопечат. Основни стъпки в печатната технология“, сериграфия, Мишел Каза, Сдружение Феспа България
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/30965-svetoven-ekspert-idva-v-sofiya-za-premierata-na-narachnik-po-sitopechat