Издания / премиери

Представяне на българския превод на романа "Столицата" от Роберт Менасе

26 февруари 2020 г., 17.00 ч., СУ "Св. Кл. Охридски" - Нова конферентна зала

Представяне на българския превод на романа "Столицата" от Роберт Менасе

 

◊ ПОКАНА

По случай 25-тата годишнина от членството на Република Австрия в Европейския съюз 

Австрийската библиотека организира представяне на романа "Столицата" на австрийския писател Роберт Менасе в превод на български език от Ана Димова.

Книгата ще представи проф. дфн Майа Разбойникова-Фратева

Представянето ще бъде на български език. Публиката ще има възможност да дискутира върху книгата, както и да зададе въпроси на преводачката.

Заповядайте на 26 февруари 2020 г., сряда, от 17.00 ч. в Новата конферентна зала,  СУ "Св. Кл. Охридски", бул. "Цар Освободител" 15, Северно крило.


За романа "Столицата" Роберт Менасе е отличен с най-престижната награда на Германската издателската гилдия по време на Франкфуртския панаир на книгата 2017. 

Отдавна е изтъквано, че Европа се нуждае от разказ, визия, нещо емоционално, което говори на хората. "Трябва да бъдат разказвани човешките аспекти на ЕС" - смята Менасе. ЕС не е абстракция. "Това, което се случва там, е създадено от човека и всичко, което е създадено от човека, може и трябва да бъде разказано". Дали Брюксел и по-нататък ЕС може да бъде нещо повече от сумата от техните части? Менасе изследва ситуацията на място четири години, и развива критична перспектива за бюрократите на ЕС и техните човешки грешки. Книгата е едновременно сатира, криминален трилър и анализ, а също така и призив за Европа, надхвърляща националните егоцентризми.

Роберт Менасе е роден на 21 юни 1954 г. във Виена. Изучава германистика, философия и политически науки във Виена, Залцбург и Месина. В Австрия Менасе е широко известен заради нетрадиционното си повествование на талантлив романист и нескритото желание да разгадае човешката душа, с острото си перо на публицист, със собственото си мнение и отношение по актуални парливи въпроси в Австрия и света. 

 

Автор: Организаторите
24.02.2020 г. 17:22
Посетено: 340
Етикети: Ана Димова, Роберт Менасе, роман, представяне на книга, Република Австрия, Майа Разбойникова-Фратева, Столицата, Австрийска библиотека в София
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/30963-predstavyane-na-balgarskiya-prevod-na-romana-stolitsata-ot-robert-menase