Издания / премиери

Мони Алмалех. Цветът в Петокнижието

Премиера в рамките на Климентовите тържества

Мони Алмалех. Цветът в Петокнижието


◊ СЪБИТИЕТО

На 29.11.2006 г. от 17.30 ч.
в Първа заседателна зала на СУ "Св. Кл. Охридски"

в рамките на Климентовите тържества ще се състои премиерата на най-новата книга на Мони Алмалех "Цветът в Петокнижието".


◊ ЗА ПОДГОТОВКА

Поръчайте си книгата чрез Електронна книжарница LiterNet - Мони Алмалех "Цветът в Петокнижието".


◊ ЗА АВТОРА

Мони Алмалех е езиковед, който работи в три области – българистика, хебраистика и семиотика на цветовете. Автор е на множество научни публикации, които третират въпроси от българската граматика, съпоставителното езикознание, семиотика на цвета във фолклора, в българската проза и рекламите. Като стил еднакво добре борави и с тежка научна терминология, и с изяществото на увлекателни литературни похвати. В последното десетилетие творческите му интереси са съсредоточени върху текста на Библията.


◊ ЗА КНИГАТА

Настоящата книга е разказ, специално предназначен за българския читател - за това какво остава и какво се губи от ивритския сакрален текст след превод на български и други индоевропейски езици. Макар че авторът ползва свободно богатия теоретичен апарат на съвременното езикознание, неговият разказ за цветовете в Библията оставя впечатление не толкова на езиковедски труд, колкото на проникновение и надникване във вътрешния логос, който Библията събужда у нас.
Автор:
Татяна Стойчева
Публикация:
25.11.2006 г. 09:10
Етикети:
Посетено:
846
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/3092-moni-almaleh-tsvetat-v-petoknizhieto