Издания / премиери

Премиера в Сливен на „Непадаща звезда” - новата книга на Георги Константинов

Вълнуваща среща с поезията в навечерието на Деня на влюбените

Сливенци се насладиха на стиховете от книгата „Непадаща звезда” на видния български поет Георги Константинов, изпълнили залата на Регионалната библиотека „Сава Доброплодни” – организатор на инициативата в навечерието на Деня на влюбените. Тук присъстваха зам.-областният управител на област Сливен Димитринка Петкова, творци, учащи се, много граждани. Авторът бе удостоен през 2005 година с присъжданата - по време на Националния фестивал на детската книга в Сливен - награда „за цялостен принос” на името на големия българския стилист Константин Константинов. Гостът осъществи отделна творческа среща и с младите хора и учениците от учебни заведения на Сливен (Профилирана природо-математическа гимназия “Добри Чинтулов” и Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов”), които отнесоха като скъп дар посланията на вълнуващите му строфи по една от значимите теми в живота на човека и възвисяването му - любовта.

Не по-малко незабравимо преживяване стана и последвалото творческо събитие в Регионалната библиотека с жителите и гостите на Сливен: те съпреживяха по неповторим начин стиховете в публикуваната преди дни от ИК „Хермес” книга „Непадаща звезда”, както и поднесените в авторския рецитал от Георги Константинов негови „знакови творби”, с които са израсли поколения българи, голяма част от които претворени в песни от именити родни композитори. Впечатленията от търсенията и художествения му свят бяха визуализирани и в жеста на домакините, подготвили рецитал по емблематични негови творби - с прочувственото рецитаторско изпълнение на актьора Ивайло Абаджимаринов и музикалното - на цигуларката Благовеста Кирилова.

Следва да подчертаем, че в своето творческо амплоа Георги Константинов се е утвърдил през годините като „интегрален автор”, който с еднаква лекота поднася на читателя не само въздействащи лирически строфи (в 40 поетически книги), но и изследване за делата на видни българи, публицистични и сатирични произведения, творби за малките читатели и др., което свидетелства за разножанровия характер на художественото му наследство. Като главен редактор и директор на ИК „Пламък” са определени приносите му в утвърждаване на едноименното списание - средище на стойностната литература, поле за изява на младите дарования и стимулирането им, на чиито страници много от тях са направили и прощъпулника си. Той е дългогодишен и настоящ почетен председател на българския П.Е.Н., допринесъл за представянето на родната литература и писателите ни по света.

На срещите в града под Сините скали авторът изрази възгледите си по актуалните въпроси на битието, интерпретирани в творчеството му, подчертавайки  и желанието си за идване сред духовните хора на Сливен. Присъстващите творци се обърнаха с въпроси към него и изразиха мнения за книгите му, като след края на творческата среща бе дълга редицата на желаещите да разговарят лично с поета Константинов и да получат автограф върху новата му книга.

Като спомен от изявата те отнесоха и свитък с творба на автора – дар от екипа на Регионалната библиотека, подготвен за всекиго.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
13.02.2020 г. 19:12
Посетено:
1263
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/30905-premiera-v-sliven-na-nepadashta-zvezda-novata-kniga-na-georgi-konstantinov