Издания / премиери

„Сънища” на Виктор Меламед – литературен полет в света на културната дипломация

Представянето на книгата е сред първото от серия събития с фокус върху „пишещите дипломати”

„Сънища” на Виктор Меламед – литературен полет в света на културната дипломация

 

◊ СЪБИТИЕТО

Представяне на „Сънища” от Виктор Меламед

През 2020 година Държавният културен институт към министъра на външните работи инициира събития с фокус представяне на „пишещите дипломати“ и как литературата се превръща в реален инструмент на културната дипломация.

Едно от първите заглавия, което е включено в програмата, осъществявана съвместно с Дипломатическия институт към министъра на външните работи, е появилият се през октомври 2018 г. сборник „Сънища” от Виктор Меламед.

Книгата на генералния почетен консул на Кралство Тайланд в България включва 20 кратки художествени истории, създадени през последните четири години – от януари 2014 до юли 2018 г. Изданието е допълнено с илюстрациите на проф. Греди Асса.

Директорът на Националния център за книгата Светлозар Желев, директорът на Държавния културен институт Снежана Йовева, проф. Греди Асса, представители на Дипломатическия институт и организацията на евреите в България „Шалом“, както и самият автор ще представят книгата от 18:30 ч. на 13 февруари 2020 г. в Литературен клуб „Перото“, а входът на събитието е свободен.

„Сънища” събаря стени, прекосява граници и континенти, развежда читателя из най-далечни дестинации и го запознава с богата палитра от персонажи и техните невероятни, но и съвсем истински истории, за да ни напомни, че всички ние малко или много си приличаме.

Това е книга за копнежи и полети – както на духа, така и във времето и пространството, в един свят на сънища, спомени и мечти, обвити в завидното чувство за хумор на своя автор.

*Инициативата е на Държавния културен институт в партньорство с Дипломатическия институт, Организацията на евреите в България „Шалом“ и Литературен клуб „Перото“.

 

◊ ЗА АВТОРА

Виктор Меламед (1958) е родом от Пловдив. Завършва Българска филология в Софийски университет „Св. Климент Охридски”, а от 1985 до 2003 г. работи в авиокомпания „Балкан“, изминавайки целия път от редактор във ведомствения вестник „Полет” до вицепрезидент „Външни връзки и реклама” и говорител на компанията.

От  2003 г. е почетен консул, а от 2018 г. генерален почетен консул на Кралство Тайланд в България.

През 2016 г. е отличен с „Офицер на най-благородния орден на Тайландската корона” – една от най-престижните награди, връчвани от Кралството.

От 2019 г. е директор на Българския офис на „Американския еврейски комитет“ – най-старата неправителствена организация в света, основана през 1906 г.

Освен на сборника с разкази „Сънища”, Виктор Меламед е автор на книгата с детска поезия „В стаята с играчките“ (2017), посветена на любимите му внуци Виктор и Александър. За корицата на „Сънища” е използвана живописна творба на проф. Греди Асса, чиито са и илюстрациите в книгата. Художественото оформление на корицата е на Дамян Дамянов.

 

Автор:
Изд. Сиела
Публикация:
11.02.2020 г. 14:01
Етикети:
проф. Греди АссаВиктор Меламедпредставяне на книгаиздателство Сиела
„пишещите дипломати”
генерален почетен консул на Кралство Тайланд
„Сънища”
Посетено:
1204
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/30889-sanishta-na-viktor-melamed-literaturen-polet-v-sveta-na-kulturnata-diplomatsiya