Издания / премиери

За храната като изкуство и за храната в изкуствата

Нов брой на сп. Алтера

За храната като изкуство и за храната в изкуствата


◊ СЪБИТИЕТО

В ноемврийската алтера ви предлагаме опити на български писатели (Людмил Станев, Георги Господинов, Елена Алексиева, Марин Бодаков, ВБВ и Антони Георгиев) да преживеят храната. Едва ли ще помислите за вечеря, след като прочетете за майонезата, малебито, щрудела и тишпиштила...

В допълнение ви предлагаме изкусителните хапки кино на Геновева Димитрова, както и визуално-хранителния пърформънс на Диана Попова. В текстовете си Жана Петрова и Антони Георгиев пък картографират „кулинарния пейзаж“ на София и страната. За да повиши градуса, Людмил Фотев полива угощението с бира и джаз, Николай Колев и Илия Граматиков – с трубадурска музика и френско вино, а Амели Нотомб – с шампанско и силен чай. А „За Агата и храната“ внася криминален съспенс и ни подканя да гледаме в чинията с невинен пудинг през очила с висок диоптър.

След всичкото това изобилие като че ли правилото на Царицата - „мармалад утре и мармалад вчера, никога – мармалад днес“ - се отменя. „Все някой път ще дойде и мармалад днес“ – твърдят Алиса и новата алтера. Е, дошъл е.

А сега леко четене! И есен. И мармалад.

Автор:
Лина Светославова
Публикация:
23.11.2006 г. 21:47
Етикети:
Посетено:
938
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/3088-za-hranata-kato-izkustvo-i-za-hranata-v-izkustvata