Издания / премиери

Габровска премиера на "Идеи без граници" от Даниел Ненчев

Среща с автора на 6 февруари от 18.30 ч. в Дома на хумора и сатирата

Габровска премиера на "Идеи без граници" от Даниел Ненчев

 

◊ В СВЕТАЯ СВЕТИХ НА ГОЛЕМИТЕ

В края на ноември миналата година в Дома на хумора и сатирата станахме съпричастни с вдъхновението на 30 наши съвременници, избрали да работят всеки ден тук и сега за реалната промяна в страната. Сега ни предстои да погледнем от „другата страна”: за първата си книга „Идеи без граници” Даниел Ненчев е поканил 30 „световни артисти от България”, добре познати на международните сцени. Поводът е 30-годишнината от началото на демократичните промени в Европа.

Това е „книга-въпрос за цената на успеха. И пътя, който всеки артист изминава, за да открие смисъла за себе си и своята публика” (Георги Тошев).

Чрез интервютата на Д. Ненчев сме допуснати в Светая Светих на Александрина Пендачанска, Александър Морфов, Андрей Паунов, Васко Василев, Алек Попов, Веско Ешкенази, Владимир Тодоров, Галин Стоев, Георги Господинов, Диана Добрева, Димитър Динев, Димитър Маринов, Иван Газдов, Илия Троянов, Йордан Камджалов, Камен Донев, Капка Касабова, Лилия Абаджиева, Лъчезар Бояджиев, Милко Лазаров, Недко Солаков, Павел Койчев, Райна Кабаиванска, Самуел Финци, Стефан Командарев, Теди Москов, Теодор Ушев, Теодосий Спасов, Христо Явашев-Кристо, Явор Гърдев, Ясен Гюзелев. Безспорно, в един такъв „списък” не може да няма личности, биографично и/или творчески свързани с Габрово.

Книгата респектира с оформление, подбор на илюстративен материал, допълващ синтетично всяко едно интервю. В края на всеки разговор авторът е извел афористични мисли на интервюирания, които звучат като кратка визитна картичка на всеки артист. „С тази книга аз казвам на всички – днес България е навсякъде по света. България е там, където е всеки един от нас. И никога преди в цялата история човешките същества не са били по-свързани – чрез технологиите и комуникациите, чрез самолетите, чрез мира. Затова днес повече от всякога имаме възможност да споделяме ценности и идеи, които да се трансформират в смисъл. Както за нас, българите, така и за други хора по света.”

Ето как представя книгата си Даниел Ненчев: „Тук са събрани идеите на най-светлите умове и най-ярките сърца от нашата култура. Тези, които акумулират вълнения, предизвикват размисъл, произвеждат мисли. Тези, които умеят да облагородяват, да утешават, да вдъхновяват – писателите, художниците, музикантите, актьорите, режисьорите. Те развиват идеите си поотделно, а всъщност заедно създават невидимата нишка, която ни свързва. Докато очите ни вървят по едни и същи пътища – редовете на книгите.” И персонажите: „Това са личности, с които имаме общ културен код, но които са разширили своето човешко осъществяване – като са постигнали значими успехи по света. Историите на тези хора са най-доброто от това, което „стана” през последните 30 години. Лични постижения на българи по света, разбира се, има много и най-различни. Но тук са събрани онези от тях, които в най-голяма степен работят за въздигането на човешкия дух в режим на общуване без граници”. Д. Ненчев ни среща с „едни от най-светлите умове, произлезли от нашата култура” и ни приканва „Но, което е по-важно, между редовете на тази книга, в паузите, които ще направите, ще се събира нова и модерна „оптимистична теория на нашия народ”. Нека я създадем заедно.”

Срещата ни с Даниел Ненчев и неговата първа книга „Идеи без граници” ще бъде на 6 февруари от 18.30 ч. в Залата на жирафите, веднага след откриването на изложбата „Европа на български” в зала 6 на Дома на хумора и сатирата.

 

◊ ЗА АВТОРА

Даниел Ненчев е завършил българска филология и журналистика за електронни медии в СУ „Св. Климент Охридски”. Носител е на наградата Edward от фестивала Edit във Франкфурт, Германия за сценария на късометражния филм Water. С екипа на предаването Денят започва с култура по БНТ е отличен от Столична община за ярки постижения в областта на културата – за журналистика. През последните 15 г. e водещ на предаванията Денят започва с култура, Мултимедия по Bulgaria ON AIR и Нова култура по ДАРИК РАДИО. Пише за медии като Max, Дневник, Капитал, Intro, Артизанин, egoist. bg и др.

 

Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
30.01.2020 г. 16:16
Посетено:
2864
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/30836-gabrovska-premiera-na-idei-bez-granitsi-ot-daniel-nenchev