Издания / премиери

Представяне на "Недоказуемо, неотменимо" - двуезично издание с избрана поезия на Дмитрий Кленовски

23 януари 2020, 18 часа, Клуб "Журналист" - София

Представяне на "Недоказуемо, неотменимо" - двуезично издание с избрана поезия на Дмитрий Кленовски

 

◊ ПОКАНА

Издателство "Ерго" с удоволствие Ви кани на представянето на двуезичното издание с избрана поезия на Дмитрий Кленовски "Недоказуемо, неотменимо".

Заповядайте на 23 януари, четвъртък, от 18 часа в клуб "Журналист" (ул. "Граф Игнатиев" № 4).

Книгата ще представи проф. д-р Магдалена Костова-Панайотова, а преводачът Владимир Морзоханов ще говори за преводаческия си опит и ще сподели малко известни подробности от живота и съдбата на руския поет и дисидент Дмитрий Кленовски.

Дмитрий Йосифович Кленовски (Крачковски) е роден на 24 септември 1892 г. в Петербург в семейство на художници. Един от най-големите руски емиграционни поети, почти напълно непознат у нас, чието творчество се отличава с високата си духовност и класическо съвършенство на формата. Приживе Дмитрий Кленовски остава почти непознат за любителите на поезията в СССР. Малко негови стихове – на хартия или магнетофонна лента – стигат до родината му. Толкова повече го радват редките отзиви оттам. Едва след 1990 г. негови творби се публикуват в Русия – повече от 70 години след първата му книга. Пълното издание на стихотворенията му е осъществено през 2011 г. от издателство „Водолей“, Москва. По това издание е подготвена и тази книга.

Поетът говори ясно и откровено за своята вяра, за съмненията си, за досега си до трансцендентното, за любовта си. Традиционни и не твърде разнообразни по форма, стиховете му – най-често четиристишни строфи, неоригинални римни схеми и размери (дори логаедите му са еднотипни) – са изпълнени с толкова интензивен и автентичен духовен живот, тонът им е толкова непринуден, образните и езиковите му находки са тъй свежи и органични, че читателят е благодарно увлечен от този разговор – сериозен и ведър, остър и деликатен, безкомпромисен и милосърден. Умира през 1976 г. в Траунщайн, Германия. 

Автор:
Изд. Ерго
Публикация:
23.01.2020 г. 11:08
Етикети:
двуезично изданиепремиера на книгаИздателство "Ерго"
Дмитрий Кленовски
избрана поезия
неотменимо"
Недоказуемо
Посетено:
1113
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/30791-predstavyane-na-nedokazuemo-neotmenimo-dvuezichno-izdanie-s-izbrana-poeziya-na-dmitriy-klenovski