Издания / премиери

Премиера на списание ShadowDance #1: Киберпънк

9 януари 2020, 18:30 ч., Литературен клуб "Перото" - НДК

Премиера на списание ShadowDance #1: Киберпънк

 

◊ ПОКАНА

Излезе от печат първото "хартиено" издание на най-голямото българско онлайн списание за фантастика ShadowDance – фензин с над 20-годишна история, хиляди журналистически и белетристични текстове, събития, фестивали, награди и конкурси, писателски работилници, читателски клубове; както и съорганизатори на платформата за публикуване на авторски фантастични разкази Библиотека Хипертекст.

 

Темата на броя е Киберпънк, а изданието разглежда жанра през аналитична и през художествена призма в над 270 стр. с висококачествен печат и модерен дизайн. Текстовете обхващат разнообразни медии: кино, телевизия, комикси, видео- и настолни игри и разбира се литература. Важен фокус е ренесансът на жанра в наши дни и социалните фактори, които позволяват и предизвикват този ренесанс. Списанието разглежда също и по-широки теми, свързани с киберпънк течението, като музиката на Дейвид Боуи, съвременна Япония, трансхуманизма, киборгите и сродните "пънк" жанрове.

Списанието дава и платформа за изява на българските автори на фантастика. Освен нов превод на разказ на Уилям Гибсън, то съдържа четири оригинални български творби в жанра, както и множество илюстрации от български художници.

 

Официалната премиера на изданието е на 9 януари от 18:30 ч. в Литературен клуб "Перото" в София,  с участието на Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата към НДК.

 

Събитието ще представи част от авторите и ще проследи основните теми в списанието, еволюцията на жанра, политическото му значение, бъдещето му днес. Както е стандартно за събитията на списание ShadowDance, гостите ще могат да участват и в забавни изненади с фантастична насоченост.

 

Заповядайте на премиерата на ShadowDance #1: Киберпънк! Да отпразнуваме заедно най-новото попълнение на българския фантастичен фронт, за което се надяваме да отвори нови хоризонти в разговорите за бъдещето.

Автор: Екип на списание ShadowDance
08.01.2020 г. 11:30
Посетено: 1365
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/30722-premiera-na-spisanie-shadowdance-1-kiberpank