Издания / премиери

Самира Кентрич представя графичния роман "Балканалия. Да растеш по време на преход" на Панаира на книгата

11 декември, 19:00 ч., сцена на Културната програма - НДК, IV етаж

Самира Кентрич представя графичния роман "Балканалия. Да растеш по време на преход" на Панаира на книгата

 

◊ ПОКАНА

Издателство "Парадокс" има удоволствието да ви покани на среща със словенската авторка на графични романи, художник и визуален артист Самира Кентрич.

На 11 декември (сряда) от 19:00 ч. на сцената на културната програма на Софийски международен панаир на книгата (НДК, етаж 4) Самира Кентрич ще представи графичния си роман "Балканалия. Да растеш по време на преход".

Водещ на събитието ще бъде журналистът и преводач Георги Ангелов, а с думи за книгата ще се включат проф. Анри Кулев и Калин Терзийски. В рамките на събитието ще бъде открита и изложба с илюстрации от "Балканалия".

Написан и илюстриран от самата нея, „Балканалия" (превод от словенски: Георги Стойчев) е дълбоко личен и съкровен колаж от моментите на собствените ѝ детство и юношество. Романът разказва за израстването на едно дете от преселническо работническо семейство в Социалистическа федеративна република Югославия.

Детето има баща, който някога е бил овчар, и майка, която може да изтъче килим. Те сменят босненското си мюсюлманско обкръжение с католическо словенско и се превръщат във вътрешни мигранти в една страна, която повече от всичко възвеличава труда. Освен това детето има и сестра, прекалено умна, за да бъде поучавана, и прекалено нетърпелива, за да поучава другите. Нейният инат – светъл пример за бунтарство, нейната компания – отлична възможност за всякакви пакости.

 Така детето расте, надраства семейството си и става все по-възприемчиво към нещата от заобикалящия го свят – докато той не се променя радикално, вследствие на унищожителна война.  

„Балканалия" е изключително силен разказ за корените и идентичността, за дома и емиграцията - както навън, така и навътре в себе си. Сам по себе си произведение на изкуството, графичният роман на Самира Кентрич насочва погледа ни към вечната тема за това кои сме, как светът около нас ни променя и как ние му влияем. 

 

Родена през 1976 г. в Любляна, Самира Кентрич е известна със своя еклектичен и провокативен стил. Работила е върху книги на влиятелни мислители и анализатори, свързани с кризата в Близкия изток, феноменът "Обама", интеграцията в рамките на ЕС, религиозни и социални конфликти. Творбите ѝ са публикувани в Словения, Холандия и САЩ, а нейните арт инсталации и изложби са били многократно излагани в европейски галерии.

Фокус в творчеството на Кентрич е разработването на концептуални илюстрации за печатни издания с подчертано социално-политическа насоченост.

През 2010 г. един от проектите ѝ е включен в годишното издание селектирани творби на Американската Асоциация на Илюстраторите "American Illustration Catalog". Самира Кентрич е автор на два графични романа – "Балканалия", издаден през 2015 г. и „Писмо до Адна", публикуван година по-късно. През 2015 г. "Балканалия" е удостоен с MGIP International Book Award.

 

Автор:
Издателство "Парадокс"
Публикация:
10.12.2019 г. 16:13
Етикети:
Посетено:
899
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/30639-samira-kentrich-predstavya-grafichniya-roman-balkanaliya-da-rastesh-po-vreme-na-prehod-na-panaira-na-knigata