Издания / премиери

Премиера на книгата "Между 12 и 12. Фрагментарни разказвания" от Владимир Янев

12 декември, 18:00 ч., Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“

Премиера на книгата "Между 12 и 12. Фрагментарни разказвания" от Владимир Янев

 

◊ ПОКАНА

Дружеството на писателите – Пловдив, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и издателство „Захарий Стоянов“ организират на 12 декември, четвъртък, премиера на книгата „Между 12 и 12. Фрагментарни разказвания“ от Владимир Янев.

Събитието е с начален час 18:00 ч. и ще се проведе в 8. аудитория на Ректората на ПУ „Паисий Хилендарски“, ул. „Цар Асен” №24

 

„МЕЖДУ 12 и 12“

Владимир Янев е сред високите литературни имена в последните няколко десетилетия. Литературен критик и историк, преподавател, поет и есеист, преразказвач на дузина литератури, писател с неочаквано и в повечето случаи провокативно мислене при посланията си. Автор е на множество книги с научни изследвания на българската литература.

„Между 12 и 12“ е определил като „фрагментарни разказвания“, очевидно липсващ жанр, но пък негов си. Янев е превъзходен разказвач на литератури, които не само познава, но е и опитомил чрез любовта си – един Малък принц сред Голямата световна литература. Любимото му литературно пространство е неизбродимата Гора от най-стари времена, през Античността, Средновековието, Ренесанса до великата Руска и Западноевропейска литератури, а в тоя контекст блестят любовите му към българската класика и съвременност. В един тих и задълбочен разговор с титаните на художествената мисъл!

Той наистина живее в Гората на литературата – общува основно с високите дървета, но не пропуска и пошушванията на ниските, че и на храстите. Така пресъздава Живота на литературите… Облажавам всеки, който за първи път ще чете тези му разпилени „фрагментарни разказвания“… Хич даже не са разпилени!

Георги Янев

 

Странното заглавие „Между 12 и 12“ е предизвикано от стихотворението на австрийката Илзе Айхингер:

Рисунка на умрелите в дълбокото риби,
в дванайсет нарисувана на белия зид,
в дванайсет вече изтрита от белия зид,
от клисаря, дошъл да затвори вратите.
Никой не я е видял.

Владимир Янев е убеден, че духовно зрящите са способни да видят същностното в кратковремието на живеенето. За автора това същностно е свързано с четенето и писането, с обичта към великите творци и достойните хора. Неговите експресивни фрагментарни разказвания представят създаденото от Пушкин, Достоевски, Чехов, Бунин, Горки, Блок, Маяковски, Хлебников, Пастернак, Манделщам, Ахматова, Бродски и редица други руски писатели. Интригуващи са размишленията на дългогодишния преподавател по българска литература за Ботев, Яворов, Гео Милев, Фурнаджиев, Лилиев, Далчев и лириците от следващите генерации, за литературните критици и мислители. В есеистичната проза на Владимир Янев се съпреживяват завещанията на древногръцките и древноримските творци, на средновековните арабски поети, творенията на модерните автори от ХХ век.

В тази книга авторът представя своите герои, включвайки и себе си като субект, възприемащ литературата като изкупление.

Издателство „Захарий Стоянов“

Автор:
Организаторите
Публикация:
10.12.2019 г. 15:30
Посетено:
1022
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/30638-premiera-na-knigata-mezhdu-12-i-12-fragmentarni-razkazvaniya-ot-vladimir-yanev