Издания / премиери

Мина Мау гостува в Пловдив: Лудостта е също начин

10 декември, 19:00 часа, "Петното на Роршах" - гр. Пловдив

Мина Мау гостува в Пловдив: Лудостта е също начин

 

◊ ПОКАНА

Мина Мау представя романите си "Една четвърт" и "След цветята" в Пловдив!

Мина Мау - отново зад маска и усмирителна риза - гостува в емблематичното място за литература и срещи "Петното на Роршах". В Пловдив, разбира се - град, който присъства (почти като герой) в "Една четвърт" - първия роман на Мина Мау.

Защо Мина, защо Мау, защо лудост... Повечето отговори са в книгите на младия автор, в които тя не пести откровеност.

И все пак на живо тя звучи... като жива. Каквато животът често ѝ пречи да бъде напълно.

Заповядайте на 10 декември, вторник, от 19:00 часа в "Петното на Роршах", гр. Пловдив.

 

◊ ЗА КНИГИТЕ И АВТОРА

"Една четвърт" е една мисионерска книга, която поема огромния риск да посегне срещу вековни стереотипи, действащи в българското общество и до днес. Да посегне от първо лице. Прави го с цялото достойнство и отговорност на погледа отвътре - погледа на човека, познаващ издъно преизподнята на психичното заболяване. Такава е нейната героиня, изминала и осъзнала всяка стъпка на психичното си разстройство, изстрадала и приела заболяването и диагнозата и въпреки това - оцеляла като личност. Заради творчеството. Заради любовта. Но може би най-вече заради онази човешка сила, която ни спасява и в най-тежката безизходица - силата да стигнеш дълбоко в себе си, да отхвърлиш страховете и стигмите и да получиш отреденото ти изцеление заради ненакърнената способност да даваш. Да, шизофренията е тежко заболяване. Но то не поглъща човека, намерил сили и съзнание да се бори за себе си. Да, обществото на здравите страни от болния. Но кой е действително здравият и кой - болният в тази битка между етикетите и лично постигнатата човешка сила? И дали всичко това не може да се случи на всеки един от нас?"
- Доц. д-р Елка Димитрова (Институт за литература - БАН), редактор на "Една четвърт" 

"Невъзможна и незаобиколима - любовта е просто себе си. И колкото повече се опитваме да я подменяме, да я вписваме в чужд опит и формули, толкова повече страним от нея. А тя е онова "всичко", което единствено може да ни спаси. Животът с  отворени очи е труден, но стигнеш ли до него, е късно за лъжи, късно за самозаблуди, късно за фалшиви монети. Така, уязвима и истинска, героинята на Мина Мау продължава своя път от "Една четвърт". По замисъл "След цветята" е роман продължение, но както често се случва в творческите пътешествия, сякаш неочаквано за самата си авторка той отваря един нов свят - свят на съзидание след травматичната предистория."
- Доц. д-р Елка Димитрова (Институт за литература - БАН), редактор на "След цветята"

Мина Мау преживява два престоя в психиатрия, съпровождани от страхове, псевдохалюцинации и фалшиви спомени. От продължителния прием на лекарства напълнява и губи част от младежкия си чар, който обаче – както по-късно осъзнава – ѝ е носел и много празнота и лутане. Новата Мина – такава, каквато я познаваме от романа „Една четвърт“, страда, ликува, обича и се бори. Тя е мрачна и светла. Като всеки човек.

А в романа, който сега държите в ръце, открива и най-ценния лек срещу лудостта – споделянето, светлината и близостта. Любовта. Нейната чувствителност намира израз в любовното приключение, донесло в живота ѝ смисъл. И чистота.

Отзиви:

„Роман, който е честен и въздействащ. Освен това е написан с изключително художествено майсторство. Свеж език, чист стил, без излишна помпозност, внимателно подбирана лексика и множество семиотични кодове, които само запознати с тази материя могат да разберат! Дори употребените вулгаризми и цинични думи се вписват идеално в тъканта на разказаната история. Честно, удиви ме, макар че е и доволно стряскащ текст. Но и вдъхновява, а това е особено важно, като става въпрос за изкуство; за литература...
Благодаря за удоволствието!! И ти желая да продължиш напред.“
- Нели Лишковска за "Една четвърт".

"Прочетох романа и веднага пиша, защото мисля, че те разбирам. Не е нужно да имаме диагноза, за да се опитаме да разберем света. Той е толкова сложен, че едва ли някой го разбира. По-важното е да разберем, каква е нашата собствена мисия и да се опитаме по човешки да я изпълним с чувства. Важно е да бъдем хора, да обичаме, да тъгуваме и да бъдем добри. Аз съм с теб, Мина и те разбирам."
- Върбан Димитров, писател

Автор:
Издателство "Лексикон"
Публикация:
05.12.2019 г. 13:16
Етикети:
представяне на книгиИздателство "Лексикон"Литературно четенелюбовроманПловдив
шизофрения
автобиографично
лудост
"Петното"
"След цветята"
"Една четвърт"
Мина Мау
Посетено:
1407
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/30610-mina-mau-gostuva-v-plovdiv-ludostta-e-sashto-nachin