Издания / премиери

Премиера на мемоарния труд „Чуто, видяно и преживяно” от Георги Томалевски

5 декември 2019, 18:00 ч., Съюз на архитектите в България

Премиера на мемоарния труд „Чуто, видяно и преживяно” от Георги Томалевски

 

◊ ПОКАНА

Издателство „Факел Експрес” ви кани на премиера на мемоарния труд „Чуто, видяно и преживяно” от Георги Томалевски

Заповядайте на 5 декември от 18:00 ч. в Съюза на архитектите в България, ул. „Кракра” 11, София.

Книгата ще представят:

. Георги Борисов, редактор на книгата и директор на издателството
. Румена Томалевска, дъщеря на писателя
. Проф. Михаил Неделчев
. Катя Зографова

Изданието е реализирано с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

 

По ред причини, главно политически, мемоарният труд на Георги Томалевски „Чуто, видяно и преживяно“, вижда бял свят едва днес. Книгата дава широка картина на следосвобожденска България, войните, в която тя взима участие, Берлин по време на Първата световна война, Септемврийското въстание и Деветоюнския преврат, братоубийствените борби за присъединяване на Македония, дейността на дъновисткото движение у нас. За първи път се изнасят автентични и уникални свидетелства за събития и личности, сред които Александрър Протогеров, Наум Томалевски, Петър Дънов. Особено впечатление правят страниците за Ванче Михайлов, когото авторът лично е познавал и е бил свидетел на редица атентати и покушения срещу противниците на терористичните актове, чийто вдъхновител и поръчител е бил Ванче. Записките в обем от 700 страници излизат под редакцията на Георги Борисов. Те са снабдени с обширен предговор от проф. Михаил Неделчев, богат биографичен материал, поместен под заглавието „Живот в дати“, и послеслова „Защо Георги Томалевски не дописа своите мемоари“ на дъщерята на писателя Румена Томалевска, редки фотографии от семейния архив.

*

"Ако четецът види това, което съм искал да покажа за нашето време, няма да считам напразно положен моя труд."

Георги Томалевски

 

"Повествованието „Чуто, видяно и преживяно“ на стария писател съдържа потресаващи страници, свидетелства­щи за десетилетието на полудяването на България, за социалните разделения и противопоставяния от годините след ужасяваща­та всесветска война, за безумните братоубийства в средите на българските националреволюционери от македонските краища, които разтърсват всеки, опитал се да осмисли злощастните събития."

Проф. Михаил Неделчев

 

Автор:
Изд. „Факел Експрес”
Публикация:
03.12.2019 г. 17:10
Етикети:
мемоарипремиера на книга
Георги Томалевски
видяно и преживяно”
„Чуто
Издателство „Факел Експрес”
Посетено:
1346
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/30592-premiera-na-memoarniya-trud-chuto-vidyano-i-prezhivyano-ot-georgi-tomalevski