Издания / премиери

Премиера на романа „Жените от Кино Роялъ" от Леа Коен

3 декември, 18:00 ч., Театър „Българска армия", Камерна сцена „Миракъл"

Премиера на романа „Жените от Кино Роялъ" от Леа Коен

 

◊ ПОКАНА

Издателство „Ентусиаст" и Леа Коен
 Ви канят на

премиерата на романа „Жените от Кино Роялъ"

на 3 декември 2019 г. от 18:00 ч. в Театър „Българска армия", Камерна сцена „Миракъл", гр. София, бул. „Г. С. Раковски" №98

С участието на: актьора Веселин Ранков, журналиста Николай Колев и издателя Виктория Бисерова

Заповядайте!

 

Две години след като „Рафаел“, първият и единствен роман - документ за времето между двете световни войни и Българския холокост, се превърна в бестселър и в едно от най-дискутираните заглавия у нас, Леа Коен се завръща с нов исторически трилър. В „ЖЕНИТЕ ОТ КИНО РОЯЛЪ“, издаван от „Ентусиаст“, писателката тръгва по следите на отдавна заровени тайни и разобличава болезнени истини: за българската политика, за методите, по които работи съдебната система, за поръчковата журналистика, за предразсъдъците към хомосексуалистите, но най-вече за отношението и насилието над жените – преди осемдесет години и сега. Действието в книгата се развива в две епохи, които се пресичат със съдбите на героите.

Всичко започва през 2017 г., когато в подземието на столичен театър са открити човешки кости. Константин Радославов, звездата на българската журналистика, е репортерът, който първи отразява случая със сензационен очерк в голям вестник. В резултат героят е въвлечен в полицейското следствие по случая.

Смил Ангелов, реален персонаж от миналото, е началник на Пети полицейски участък през 30-те години. Образцов чиновник, верен на двореца, тази нестандартна личност съставя „Пътеводитель на София“ – безценен наръчник за столичния живот между двете световни войни.

Жак Асеов е тютюнев магнат, собственик, главен акционер на „Балкантабак“ и на медийния холдинг „Стопанско развитие“. Асеов е благодетел и меценат, обичан от служителите, но и влязъл в полезрението на Никола Гешев, началник на политическото отделение „А“.

Какво свързва тримата мъже? Разбира се, жените – чиновничка в общината, театрална дива и полицейска съпруга с артистични наклонности. В дъното на тяхната обща история се крие неподозиран любовен конфликт.

Премиерата на „Жените от Кино Роялъ" ще се състои на 3 декември от 18:00 ч. в Театър „Българска армия“ на камерна сцена „Миракъл“ с участието на авторката Леа Коен, актьора Веселин Ранков, журналиста Николай Колев и издателя Виктория Бисерова. А на 7 декември от 16:00 ч. Книжен център „Гринуич“ ще бъде домакин на дискусия по книгата, в която ще се включи и журналистът Георги Коритаров.

 

◊ ЗА АВТОРА

Леа Коен е една от най-известните български съвременни писателки. От 1996 година до днес е публикувала 14 книги (10 романа, сборник с новели, документални изследвания). Една част от тях са преведени на немски, английски, испански, гръцки, сръбски, румънски, турски, хърватски, македонски език. Романът ѝ „Консорциум Алтернус“ в немски превод е номиниран през 2011 г. в Германия за Европейската награда за литература, а през август 2014 година испанското издание става Книга на месеца в Испания.

Влиятелният испански всекидневник El Pais я нарича „една от най-интересните европейски съвременни авторки“, а Frankfurter Algemeine Zeitung я сравнява с нобелистката Херта Мюлер.

Издателство „Ентусиаст“, с което Леа Коен работи от 2012 година насам, е издало 5 нейни книги: 3 романа, сборник с повести и документалната книга „Ти вярваш“, преведена впоследствие на английски и македонски език.

Автор: Изд. Ентусиаст
02.12.2019 г. 16:01
Посетено: 767
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/30587-premiera-na-romana-zhenite-ot-kino-royala-ot-lea-koen