Издания / премиери

Представяне на книгата "Пасионът през втората половина на XX век" от Илия Граматиков с публична лекция

5 декември 2019, 18:00 часа, Полски институт в София

Представяне на книгата "Пасионът през втората половина на XX век" от Илия Граматиков с публична лекция

 

◊ ПОКАНА

Представяне на книгата

"Пасионът през втората половина на XX век: Kомпозиторски решения на литургичния жанр"

от Илия Граматиков

с публична лекция на автора на тема:

"Пасион по Лука" от Кшищоф Пендерецки като анамнетична "музика – светоглед"

5 декември 2019, 18:00 часа, Полски институт (ул. "Веслец" 12);

Вход свободен!


Събитието е с БЛАГОТВОРИТЕЛНА ЦЕЛ – книгата ще можете да получите само срещу дарение от сума по Ваше усмотрение, но не по-малка от 30 лева (т.е. от равностойността само на печата на една бройка). Събраните средства плюс допълнителна сума, предоставена от автора, ще бъдат изпратени на Никулден (6 декември) по банков път на Дома за сираци "Св. Николай" при манастир "Св. Троица" (с. Нови хан)

Разбира се, дарението за получаване на книга е по желание – можете просто да присъствате на лекцията или, при желание от Ваша страна, да дарите по-малка сума за благородната кауза.

Книгата е издадена по проект на катедра "История на музиката и етномузикология"
към НМА "Проф. Панчо Владигеров"и се реализира с подкрепата на Полския институт в София.


За изданието:

Книгата "Пасионът през втората половина на XX век: Kомпозиторски решения на литургичния жанр" е музикологично изследване, в което се разглежда актуалната тема за възобновения през втората половина на XX век композиторски интерес към пасионния жанр върху примера на две емблематични произведения в него – Пасион по Лука (Passio et mors Domini nostri Jesu Christi secundum Lucam) на Кшищоф Пендерецки и Пасион по Иоан (Passio Domini Nostri Jesu Christi secundum Joannem) на Арво Пярт.

Творческото обръщане към жанра на пасиона в XX век се тълкува като художествен подстъп към разкриващата дълбочини на смисъла църковномузикална традиция и самополагане в неизбродимите мащаби на разказа за Христовите изкупителни страдания и кръстна смърт – разказа за явяването на Бога в събитията на историята, задаващ смисловата перспектива на европейската култура и изкуство векове наред. Това е разказът, чрез чийто прочит под формата на произведение в пасионния жанр композиторите от втората половина на миналия век се опитват да осмислят своето собствено време на апокалиптични военни конфликти и репресивни политически диктатури, поставящи под въпрос не само възгледите ни за прогреса, но и въобще разбирането ни за хуманизма и собствената ни човечност.


За автора:

Илия Граматиков (р. 1984) преподава история на музиката в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". Завършва Академията със специалностите хорово дирижиране и музикознание. Специализира в Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена. През 2015 защитава докторска дисертация, въз основа на която е представяната книга. От 2017 е гост-лектор в Софийския университет "Св. Климент Охридски". През годините работи за БНР и БНТ, както и по различни образователни, изследователски и творчески проекти. Изследванията му са предимно върху съвременна музика. От 2014 се изявява като диригент на Дамския хор "Морфова – Прокопова". През 2011 става част от екипа, а от 2016 и артистичен директор на Международния фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO.

* * *

Събитието е тематично обвързано с предстоящото гостуване на маестро Пендерецки в София и концерта на 11.06.2020 в Софийската филхармония.

Автор:
Организаторите
Публикация:
02.12.2019 г. 21:36
Посетено:
1543
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/30586-predstavyane-na-knigata-pasionat-prez-vtorata-polovina-na-xx-vek-ot-iliya-gramatikov-s-publichna-lektsiya