Издания / премиери

Премиера на "Светкавици" от Радослав Чичев

3 декември 2019 г., 18:30 ч., Книгата / The Book

Премиера на "Светкавици" от Радослав Чичев

 

◊ ПОКАНА

Издателство за поезия „ДА” ви кани на премиера на поетичната книга „Светкавици” на Радослав Чичев.

Заповядайте на 3 декември от 18:30 ч. в клуб „The Book”, ул. „Георги С. Раковски” 193, София.

За книгата ще говори Людмила Миндова, а авторът ще прочете свои стихотворения.

 

Радослав Чичев е радиожурналист, водещ на предаванията "Аларма" и "Артефир" по програма "Христо Ботев" на БНР. Автор е на стихосбирките: „От прашинката на деня“, за която през 2012 г. е отличен с бронзов „Пегас“ на „Южна пролет“ в Хасково, на „Сърцето на ловеца е лисица" и на „5.6“. Както и на пиесите „Колекционерката“, „Траевремене“ и „Звездата на Планк“. През 2012 г. е победител на Фестивала "София: Поетики". Един от участниците в поетичното представление "4х4". Най-новата му книга е "Светкавици" с художник Росица Ралева.


„Светкавици“ е най-мощната и същевременно най-нежната книга на Радослав Чичев. Потопена цялата в бездънната рана на загубата, тази стихосбирка успява да види най-мъчителните лични преживявания като провокация за търсенето на по-точен и по-въздействащ поетически изказ, което за един поет е най-съкровеният начин на търсене на собствения път, отговорност и смисъл. Точно това впрочем превръща лирическия герой на тази книга именно в „будния син“ – онзи, който вижда под повърхността на думите и нещата, който е в състояние да отключи безкрайната творческа сила и на най-тежките изпитания."
~ Людмила Миндова

Стихотворенията са разтърсващи. Нежност, прямота, сдържаност, отчаяние, могъщество – всичко в няколко реда, в един ред. С приковаваща ни конкретика. Мъртвият баща вече живее в сина. По-силен от сина. И в това няма абсолютно никаква литература. Няма „Баща ми в мен“. Има живот, има смърт – и отново живот. И изведнъж буквалността се пречупва - и става монументална метафора. У нас много се лъже – и това минава за литература. А Радослав Чичев ни дарява сърдечни истини. Не бърза. И живее вместо баща си.
~ Марин Бодаков

 

Автор:
Владислав Христов
Публикация:
02.12.2019 г. 16:38
Етикети:
Радослав Чичевстихосбиркапоезияпремиера на книга
Светкавици
Издателство за поезия „ДА
Посетено:
1526
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/30573-premiera-na-svetkavitsi-ot-radoslav-chichev