Издания / премиери

Премиера на книгата „Анастасия Мозер: Щрихи от един живот в трудно време”

19 ноември, 18:30 ч., Изложбена зала на Държавна агенция „Архиви”

Премиера на книгата „Анастасия Мозер: Щрихи от един живот в трудно време”

 

◊ ПОКАНА

Анастасия Мозер, Драголюб Гаджев и издателство "Сиела" ви канят на премиера на книгата „Анастасия Мозер. Щрихи от един живот в трудно време”

Книгата ще бъде представена на 19 ноември от 18:30 часа в Изложбената зала на Държавна агенция „Архиви” (ул. „Московска” №5) с участието на режисьора и журналист Драголюб Гаджев и самата Анастасия Мозер.

Някои от най-травматичните и все още будещи спорове събития, определили пътя на България от царство, през народна република към демокрация, излизат наяве в първото лично свидетелство на основателя и лидер на „БЗНС – Народен съюз” и партията „Обединени земеделци”, Анастасия Мозер.

Пред своя съмишленик и приятел Драголюб Гаджев Анастасия Мозер разказва за трудното си детство в Царска България, за гоненията, на които е бил подложен баща ѝ д-р Г. М. Димитров, за неговата съпротива срещу Тристранния пакт и срещу комунизма. За капаните на Студената война, за съдбата на българските емигранти, за новата надежда и за разочарованията на Прехода – „Щрихи от един живот в трудно време” е поглед към историята на съвременното българско общество от човек, прекарал целия си живот в окото на политическия вихър.

Като дъщеря на видния български политик Г. М. Димитров, лидер на БЗНС – „Пладне”, още от ранно детство Анастасия Мозер има възможността да наблюдава ключови процеси в политическия живот на българското общество. Достъпът до исторически документи, до елита на българската политика, както и ценните разговори с политици от обкръжението на баща ѝ превръщат нейния разказ в безпрецедентен исторически документ. Години по-късно, когато се завръща от живот в чужбина, Анастасия Мозер сама се впуска в политиката, като продължава завета на баща си с новото превъплъщение на БЗНС и става народен представител в продължение на четири години.

Разказ за една изключителна съдба в изпълнена с перипетии епоха, извор за историята на съвременна България, свидетелство за поколения напред – „Щрихи от един живот в трудно време” гледа към едно по-добро бъдеще с непоклатима вяра в силата на българския дух, в свободата и човечността.

Драголюб Гаджев е режисьор и журналист само на свободна практика през дългогодишния си творчески път. Автор е на много документални филми и публицистични предавания по Българската национална телевизия. От 1990 до 1997 година е кореспондент на Voice of America.

 

Автор:
Изд. Сиела
Публикация:
15.11.2019 г. 15:03
Етикети:
премиера на книгаиздателство "Сиела"
Анастасия Мозер. Щрихи от един живот в трудно време
Драголюб Гаджев
Анастасия Мозер
Посетено:
1312
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/30478-premiera-na-knigata-anastasiya-mozer-shtrihi-ot-edin-zhivot-v-trudno-vreme