Издания / премиери

Празник, посветен на... празниците

Вихра Баева и Веселка Тончева представят своята книга „Българските празници и обичаи”

Празник, посветен на... празниците

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 21 ноември от 18 часа в Залата на жирафите на Дома на хумора и сатирата ще си говорим за празниците. За онова прекрасно време, през което не се работи („празно е”), но е съпроводено с богата палитра от обичаи и обреди. Чрез тях човекът в традиционната култура се стреми да осигури на себе си и близките си най-вече здраве и благополучие. Така прави връзка с кръговрата на природата, с околния свят и със своята духовна същност.

За този разговор сме поканили доц. д-р Вихра Баева и доц. д-р Веселка Тончева, и двете от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН. Няма нужда от специален повод, за да общуваме с двете сладкодумници, но в случая поводът е тяхната книга "Българските празници и обичаи" от поредицата „Голяма книга” на издателство ПАН.

Денят е избран специално: на 21 ноември се празнува Въведение Богородично. Малко история: през 1929 г. Светият синод на Българската православна църква обявява празника за Ден на на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж, но днес той е изпразнен от християнското съдържание.

В „Българските празници и обичаи” са включени разкази и песни, свързани с един или друг празник, както и някои образи и символи, участващи в ритуалите на съответния ден. Така, събирайки празници, обичаи, вярвания, символи и текстове, книгата подрежда пъстрата мозайка на фолклорния свят.

Изданието е научнопопулярно и е предназначено за широк кръг читатели: младежи и възрастни с интерес към българските традиции и фолклор. То може да бъде и чудесен подарък за някой от поредицата предколедни и новогодишни празници.

Специални гости на вечерта са деца от Детските градини „Мики Маус” и „Явор”, които ще поднесат свой музикален поздрав. Празничната атмосфера ще допълни със свое изпълнение Групата за автентичен фолклор „Кольо Венков” при НЧ „Светлина - 1927” с. Жълтеш, общ. Габрово.

За да ни е празнично на празника!

 

◊ ЗА АВТОРИТЕ

Вихра Баева е доктор по фолклористика и доцент в секция „Антропология на словесните традиции” при Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН. Работи в областта на религиозните култури и българския фолклор. Автор е на монографиите „Разкази за чудеса: локална традиция и личен опит” (2001; 2013) и „Нишката на живота: между коланчето за рожба и Богородичния пояс” (2012). Съставител и редактор (заедно с Я. Отченашек) на „Речник на термините от словесния фолклор. България” (2013); отговорен редактор на сборника с фолклорни текстове „Змей. Змеица. Ламя и хала” (2016). Автор на близо 50 научни публикации, както и на научнопопулярни текстове за „24 часа”, сайта на Радио България, Списание „Осем” и др. Чела е лекции в Пловдивския и Софийския университет, както и в университетите в Краков, Лодз, Палермо, Прага, Братислава. Консултант на анимационния проект „Златната ябълка.

Веселка Тончева е доктор по етномузиокология и доцент в секция „Етномузикология и етнохореология” при Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН. Изследва традиционната култура на българите в Албания, обредност и музика в България и на Балканите, фолклор и медии. Автор на научните монографии „Фолклористът Николай Кауфман“ (2005), „Българите от Голо Бърдо, Албания“ част І и част ІІІ (2009, 2016), Непознатата Гòра (2012) и на научно-популярните двуезични (българо-чешки) книги „Традиционни празници на българите / Tradiční svátky Bulharů“ (2016) и Българските музикалнофолклорни диалекти / Bulharské hudebněfolklorní dialekty“ (2017. Съставител е на „Българите от Голо Бърдо, Албания“ част ІІ (2011). Автор на десетки сценарии за етнографски документални филми за БНТ и др. медии. Изнасяла е лекции в Пловдивския и Софийския университет, както и в университетите във Виена, Рим, Белград, Загреб.

 

Автор:
Музей "Дом на хумора и сатирата" - Габрово
Публикация:
15.11.2019 г. 14:29
Етикети:
фолклорИЕФЕМ БАНВеселка ТончеваВихра Баевапредставяне на книга
издателство ПАН
поредица „Голяма книга”
Българските празници и обичаи
Музей "Дом на хумора и сатирата" - Габрово
Посетено:
1465
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/30476-praznik-posveten-na-praznitsite