Издания / премиери

Представяне на българското издание на книгата „Мишена“ от Блаже Миневски

14 ноември, 18:30 ч., Културно-информационен център на Р Северна Македония в София

Представяне на българското издание на книгата „Мишена“ от Блаже Миневски

 

◊ СЪБИТИЕТО

Българското издание на книгата „Мишена" от Блаже Миневски ще бъде представено пред софийската публика на 14 ноември от 18:30 часа в Културно-информационния център на Република Северна Македония в София.

„Мишена" от македонския писател Блаже Миневски (издание на „Изида", превод Мариян Петров) е вълнуващ роман за живота и смъртта, за смисъла и безсмислието на войната, за любовта и омразата, за свят, разделен на две, който само любовта и хуманността могат да помирят. На двата бряга на реката двама млади снайперисти – мъж и жена, християнин и мюсюлманка, се дебнат един друг, но се и влюбват. Любовта им е странна, прекрасна и невероятна, защото се случва през оптичните мерници на оръжията им и трае само толкова, колкото продължава полетът на куршумите от единия бряг на реката към другия. В същото време символно натоварени маркери на срещуположните враждуващи брегове са джамията и църквата. Самото пространство, в което се развива действието, не е назовано пряко като Македония, но индиректно прозира македонската действителност.

Романът съдържа и втори пласт и се задълбочава в спомените, мислите и разсъжденията на мъжа снайперист, който е млад писател, търсещ своята истинска творческа същност. Влизайки в своеобразен диалог с врага, с жената, в която се влюбва, но и която може всеки момент да прекъсне нишката на живота му с един изстрел, той разказва за писателските си неволи, за работилницата за креативно писане в Айова, за детството си, за хората, събитията и книгите, които са му повлияли. Тук намират място както класически литературни образи като Ана Каренина и Ема Бовари, така и учителката му Цутика, която разкрива пред него необятната сила на художествената литература. И така се създава един сложен пъзел от измислени и реални истории, герои и съдби, хвърлени във вихрушката на балканските конфликти и страсти.

Блаже Миневски е роден през 1961 г. в Гевгели и е завършил журналистика в Скопския университет. Той е сред най-известните македонски писатели и от 1992 г. е член на Дружеството на писателите на Македония. Освен журналистически текстове е публикувал романи, разкази и драми. За романа „Мишена" получава наградата „Стале Попов" на Дружеството на писателите на Македония за най-добро белетристично произведение, награда „Роман на годината" и „13 ноември".

 

Отзиви за книгата:

Един от най-добрите психологически романи на съвременната македонска литература.

„Майсторски разказ за фаталните секунди, когато светлината изчезва и остава нищото!" – Проф. д-р Йелена Лужина, театролог

„Прекрасен роман, който обхваща минало и настояще." – Академик Митко Маджунков, писател

„Роман, който предизвиква естетическо земетресение"– Душан Стойкович

„Интересен и предизвикателен роман" – Данило Коцевски

 

Автор:
КИЦ на РСМ в София
Публикация:
14.11.2019 г. 11:27
Етикети:
Посетено:
1083
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/30469-predstavyane-na-balgarskoto-izdanie-na-knigata-mishena-ot-blazhe-minevski