Издания / премиери

Премиера на „Чърчил и Оруел. Борбата за свобода” от Томас Рикс

12 ноември 2019 г., 18:30 ч., American Corner, Столична библиотека

Премиера на „Чърчил и Оруел. Борбата за свобода” от Томас Рикс

 

◊ ПОКАНА

Необикновена двойна биография на две от най-влиятелните личности на XX век – Уинстън Чърчил и Джордж Оруел – излиза на български като част от поредицата „Власт и отговорност” на издателство "Сиела". Книгата преплита съдбите на държавник и писател и поставя въпроса за разликата между слово и действие.

Заповядайте на премиерата на „Чърчил и Оруел. Борбата за свобода” от Томас Рикс на 12 ноември 2019 г. от 18:30 ч. в American Corner, Столична библиотека (пл. „Славейков“ 4).

Участие в своеобразната дискусия ще вземат проф. Веселин Методиев, Весела Чернева, създателят на поредицата „Власт и отговорност“ Свилен Спасов и отговорният редактор на книгата Христо Блажев.

 

Когато Европа се сблъсква с една от най-големите си заплахи в средата на XX век – Втората световна война – на карта застават не просто политическите очертания на света, животът на големи групи в обществото, но и самата свобода. Военните усилия на фронта успяват да спечелят победата над войските на Райхстага, опазването на морала на домашния фронт успява да спечели победата над авторитарната идеология. Далновидността, визионерството и проактивността на единици успяват да предпазят демокрацията от заплахите на авторитаризма – и от крайнодясното в лицето на Хитлер, и от лявото в лицето на Сталин. Сред тях повече от всички се открояват две имена – политикът Уинстън Чърчил и класическият автор Джордж Оруел.

Непоклатимостта и дори жестокостта на Чърчил успяват да запазят политическата свобода на Великобритания, последния бастион в Европа във върха на нацистката експанзия през 1942 г., и да доведат британската нация до победа. В същото време Оруел води не по-малка борба от залите на BBC – дефиницията, която авторът дава на заплахата от авторитаризма във „Фермата на животните” и по-късно в „1984”, вдъхновява начина, по който мислим за свободата на личността и до днес. Чърчил предупреждава за заплахите от комунизма. Оруел отрано обръща внимание върху опасността от Сталин. Дали това, което двамата правят, е същностно различно? Като журналист Оруел влияе на политическия пейзаж. Не по-малко умелият с думите Чърчил отразява същата сила на духа в безсмъртните си речи.

Двама поклонници пред силата на словото, двама дейци с активно участие в политиката – две личности, изградили Европа такава, каквато я познаваме.

„Чърчил и Оруел. Борбата за свобода” от Томас Рикс (превод Елияна Генчева) прави обзор на целия живот и труда на двамата визионери – от началото на века, през двете световни войни, чак до последствията от борбата срещу Хитлер. С уникалния си подход Рикс противопоставя – и същевременно с това допълва – съдбите на политик и писател, превръщайки общата им биография в красиво свидетелство за силата на моралното убеждение и куража да останеш верен на принципите си, независимо от обстоятелствата.

 

Очакваме Ви на премиерата на „Чърчил и Оруел. Борбата за свобода” на 12 ноември 2019 г. в American Corner, Столична библиотека (пл. „Славейков“ 4).

 

Автор: Изд. Сиела
11.11.2019 г. 15:26
Посетено: 611
Етикети: поредица „Власт и отговорност”, премиера на книга, издателство Сиела, Свилен Спасов, Томас Рикс, Чърчил и Оруел. Борбата за свобода”
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/30441-premiera-na-charchil-i-oruel-borbata-za-svoboda-ot-tomas-riks