Издания / премиери

Български юбилейни издания на романите за Хари Потър с художник Любен Зидаров

Премиера на българските издания на романите за Хари Потър и изложба с творби на Любен Зидаров

Български юбилейни издания на романите за Хари Потър с художник Любен Зидаров

 

◊ ХАРИ ПОТЪР - 20 ГОДИНИ МАГИЯ

Български юбилейни издания на романите за Хари Потър с художник Любен Зидаров

Седемте юбилейни издания, посветени на „момчето, което оживя“, излизат на 13 ноември 2019 г. – датата, на която през 2000 г. у нас се появява първият роман „Хари Потър и Философският камък“. Любен Зидаров има повече от седемдесет години активна творческа дейност зад гърба си, през които е илюстрирал над 200 заглавия от българската и световна литературна класика. Днес той е един от малкото илюстратори в света, художествено превъплътил и историята за Хари Потър с подкрепата на Дж. К. Роулинг.

Премиерата на българските издания, съчетана с празнична програма и официален старт на цяла година юбилейни тържества, ще бъде в Националния дворец на културата (13 ноември, от 18,00 часа, вход свободен), а от 7 ноември в градинката на „Кристал“ в София се открива едноименна изложба на творбите на Зидаров, вдъхновени от романите за Хари.   

На 13 ноември (сряда) в книжарниците в цялата страна ще бъдат разпространени българските юбилейни издания на седемте романа за Хари Потър. Най-четената поредица в света, издадена в повече от 500 милиона екземпляра, излиза с авторски корици от изключителния български илюстратор - Любен Зидаров. Художникът е автор на богато и разнообразно творчество в областта на илюстрацията и изкуството на книгата. Роден на 23 декември 1923 г. и започнал да твори в началото на 50-те години на миналия век, Любен Зидаров е носител на престижни национални и международни отличия в областта на художественото оформление на книгата. Любен Зидаров, по всяка вероятност, е и най-възрастният действащ илюстратор на планетата.

От 7 ноември в градинката на „Кристал“ творби на Любен Зидаров към седемте юбилейни издания ще бъдат показани в галерия на открито. Изложбата представя майсторския и нестандартен подход в работата на именития български художник по отношение на книжния феномен „Хари Потър“ и ще продължи до 17 ноември, включително.

На 13 ноември, от 18,00 часа, в столичния „Клуб 1“ (Национален дворец на културата), ще се проведе финалът на стартиралия по-рано Национален конкурс за авторска рисунка, вдъхновена от романите. В конкурса участват 896 деца от I до VII клас от цялата страна, а самият Любен Зидаров, както популярният влогър Стан и един от най-запалените фенове на книгите – Михаил Костов, журирали инициативата, лично ще връчат наградите на победителите в три възрастови категории. Малко по-рано, от 16,00 часа, „Клуб 1“ ще отвори вратите си, за да представи изложба с рисунки от конкурса.

Отбелязването на двадесетата годишнина от издаването на първата книга от поредицата „Хари Потър“ ще продължи до 13 ноември 2020 г. с още вълнуващи събития и изненади, посветени на магията на книгите и четенето за всички възрасти.

Сред партньорите в честванията „ХАРИ ПОТЪР – 20 години МАГИЯ“ и в Националния конкурс за детска рисунка са Министерство на образованието и науката, Столична община, Национален дворец на културата, Българска библиотечно-информационна асоциация, фондация „Детски книги“, „София играе“ (sofia.plays.bg) и Jasmin.bg.

Събитие във Фейсбук

 

Автор: Издателство „Егмонт България““
08.11.2019 г. 17:48
Посетено: 723
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/30434-balgarski-yubileyni-izdaniya-na-romanite-za-hari-potar-s-hudozhnik-lyuben-zidarov