Издания / премиери

Премиера на "Седмият ангел" от Збигнев Херберт

7 ноември 2019 г., 18 часа, Полски институт в София

Премиера на "Седмият ангел" от Збигнев Херберт

 

◊ СЪБИТИЕТО

Поетичната проза на Збигнев Херберт на български!

Збигнев Херберт е добре познат и обичан от българските почитатели на поезията. Още една негова книга допълва досегашните му преводи у нас и обогатява представата ни за този полски и световен поет.

В превод на Здравко Кисьов (1937–2015) стихосбирката „Седмият ангел“ представя част от стихотворенията от втората книга на Херберт "Хермес, кучето и звездата" (1957).

Преводите на Здравко Кисьов са стояли „скрити“ в папките и тетрадките му и са очаквали да бъдат открити. Намира ги синът му Роман Кисьов случайно, докато подрежда архива на поета и преводача. Той събира завършените преводи на баща си в една книга, която нарича „Седмият ангел“, като рисува и илюстрации към стиховете. Впрочем това са стихотворения в проза, които в своята обширна студия в книгата проф. Калина Бахнева описва така: „Кратка проза“, „поезия в проза“ – тези най-често срещани определения на специфичните прозаични творби на Херберт, акцентират върху характерното за жанра наличие на „проста“, неусложнена фабула, богата метафорика, „сгъстено“ присъствие на различни типове фигури – на речта и мисълта.“ По-натам тя пише следното: „Сами по себе си изключително стойностните преводи на Здравко Кисьов изграждат почти цялостна представа за поезията в проза на Херберт, която досега българските почитатели на полския автор познаваха фрагментарно. Смъртта прекъсва намерението на именития преводач да предостави на читателската аудитория всички Хербертови творби, принадлежащи към жанра кратка проза. Намереният от Роман Кисьов ръкопис пресъздава творческото кредо на преводача: „Струва ми се, че тайната на добрия превод е тъкмо в превъплъщаването, не в буквализма, а в намиране най-подходящия еквивалент при дешифрирането на поетичния текст от един на друг език“.

Ето и един от поетично-прозаичните текстове на Збигнев Херберт:

Залата на смеха

Люлката, стрелбището, дяволската мелница – това са забавления за обикновените хора. Изтънчените, начетените, рефлективни натури предпочитат за­лата на смеха. Нейната цел благородна и скрита е да ни подготви за най-лошото. Ето, в едно ог­ледало показва тялото ни, извадено от средата – безформена торба с натрошени кости, в друго – тялото ни е свалено от кука след продължително сухо обветряне.

Посещавайте залата на смеха. Посещавайте за­лата на смеха. Това е преддверие на живота, ан­тре на изпитанията.

 

Премиерата на „Седмият ангел“ от Збигнев Херберт ще се състои на 7 ноември 2019 г. от 18 часа в Полски институт в София. За книгата ще говорят проф. Калина Бахнева и Роман Кисьов. Заповядайте!

 

 

Автор:
Издателство за поезия ДА
Публикация:
07.11.2019 г. 12:30
Етикети:
Издателство за поезия ДАстихосбиркаЗдравко Кисьов
поезия в проза
Збигнев Херберт
„Седмият ангел
Посетено:
1450
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/30414-premiera-na-sedmiyat-angel-ot-zbignev-herbert