Издания / премиери

Премиера на „Ангелски езици“ от Димитър Динев

30 октомври 2019, 18:30 ч., DaDa Cultural Bar

Премиера на „Ангелски езици“ от Димитър Динев

 

◊ ПОКАНА

Димитър Динев се завръща в София специално за премиерата на второто издание на романа „Ангелски езици” – трагикомичен портрет на България и Европа след края на Втората световна война.

Името на австрийския писател от български произход е споменавано редом с това на Илия Троянов, Капка Касабова и Мирослав Пенков. Динев се мести да живее във Виена през 1990 г.

Първата му книга с разкази е „Надписът“ (Die Inschrift). Още с нейното излизане критиците започват да говорят за „стил Динев“, а името му е споменавано редом с това на Елиас Канети. Носител е  на редица литературни награди, а пиесите му се радват на голям успех на австрийска сцена.

„Ангелски езици” („Engelszungen”) (2003) е неговият първи роман, преведен на български през 2006 година от Гергана Фъркова. Именно с него Динев печели сърцата на публиката.

Специално по повод второто издание на книгата Димитър Динев пристига в София.

На 30 октомври 2019 г., ден преди Деня на народните будители, от 18:30 ч. в DaDa Cultural Bar книгата ще представят талантливата поетеса Мирела Иванова, както и двама от най-обичаните писатели – Захари Карабашлиев („18% сиво”, „Хавра”) и Владимир Зарев („Чудовището”).

За да станем част от чудния и колоритен свят на героите на романа, на помощ ще се притече Фондация „Джазтет”.

Входът е свободен. Заповядайте!

 

◊ ЗА КНИГАТА

Искрен и Светльо – двама българи, избягали от родината, за да търсят щастието си навън – се срещат случайно на Виенското централно гробище, без да подозират, че съдбите им са преплетени още от раждането им. Всеки от тях е в задънена улица, останал без надежда, изгубен в своята емигрантска съдба. Последният им шанс е Миро.

Миро, който има мобифон и криле и който лежи на една от най-престижните алеи на гробището. Приживе за Миро не се  е знаело много (освен че е роден в Югославия), но след смъртта му сред емигрантите във Виена той е смятан за ангел хранител; спасител, който ти помага да намериш решение на всеки проблем.

Но дали този път Миро ще проговори?

 *

Димитър Динев е композирал една комична и тъжна семейна сага за властта на политиката и тиранията на властниците… Със своя трагическо-комически реализъм, великолепно написан, „Ангелски езици“ е роман за дългите зимни вечери…
Die Zeit

През последните години рядко сме срещали книги, които описват с такава наситеност колоритните и изпълнени с обрати биографии на своите герои.
Die Welt

Димитър Динев представя грандиозна, трагикомична панорама на европейската история на XX век… една голяма литературна сензация!
Die Presse

 

Автор:
Изд. Сиела
Публикация:
29.10.2019 г. 13:27
Посетено:
1140
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/30357-premiera-na-angelski-ezitsi-ot-dimitar-dinev