Издания / премиери

Представяне на романа „Към виделина“ от Владимир Каперски във Велико Търново

24 октомври, 17:30 часа, Регионална библиотека "Петко Р. Славейков"

Представяне на романа „Към виделина“ от Владимир Каперски във Велико Търново

 

◊ ПОКАНА

Регионална библиотека "Петко Р. Славейков" - Велико Търново

ви кани на

представяне на романа „Към виделина“ от Владимир Каперски

Думи за автора и книгата от Владимир Шумелов

24 октомври, четвъртък, 17:30 часа,
Читалня на библиотеката (ул. "Иванка Ботева" 2)

Заповядайте!

 

◊ ЗА КНИГАТА

Валентин Дишев: „Дали погледът Ви ще следи историята на едно търсене на хармонията и щастието, или ще следи напрегнато разказа за възможното безсмъртие на една отдаденост и песен, вярвам че ще чуете най-важното в тази книга: онзи мощен битиен тътен на нейната енергия, който помита битовото и подрежда в свят неговите драски и шарки“.

Владимир Шумелов: „Романът „Към виделина“ е реалистичен разказ за днешния ден, донякъде с автобиографични елементи. Доколкото засичам, такъв е моментът на преселването на главния герой архитект Виктор Пътелев в селото, където са неговите родови корени – Будишка, Североизточна Македония (през 2000 г. Каперски напуска Благоевград и се заселва в усамотение в близкото с. Горно Лешко, в скута на Лещанската планина). Това е една от основните теми на романа – обратното преселение от града към селото и последствията от подобни „романтични“ актове. Разбира се тук е и „коренотърсачеството“, влиянието на природата (величествените снаги на Рила и Пирин), фолклора (подробно нееднократно цитирана и визирана на различни места в книгата песен за Дете Малианче) и пречистващата сила на любовта. Тук е и темата за Македония, чиято основна връзка е с предишните две книги на автора – „Страхът и ти“ (2009) и „Синът на лудата“ (2013).

И все пак това е роман за търсещият човек, превъзмогнал болката и болестта, разделите и изкушенията, човекът, който на базата на своя свободен избор опитва и успява да изгради нов личен свят и същевременно да увлече и други хора около идеята си. Едно реалистично пътуване из криволиците на днешното и миналото, с лирически отклонения от микс на измислица и действителност. Пътуване към „виделината“ над Будишка планина, засияла в последното изречение на книгата.“

 

◊ ЗА АВТОРА

Владимир Каперски е роден на 24.01.1953 г. в Благоевград. Завършва НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ – бивша Солунска, в Благоевград. Дипломира се в СУ „Св. Климент Охридски“ с историческа и филологическа специалности. От 1977 до 1980 г. работи като литературен сътрудник във в. „Пиринско дело“. От 1980 до 1982 е зам.-председател на Общински съвет за култура. От 1982 до 1985 г. е зам.-кмет на Община Благоевград по култура, образование и обредни дейности. От 1985 до 1990 г. е зам.-гл. редактор на Телевизионен център – Благоевград. Напуска ТВЦ по собствено желание, отдава се на частно предприемачество, а после и на самостоятелна творческа дейност.

Пише за вестници, списания, сценарист и режисьор на десетки телевизионни предавания и документални филми за история, култура, фолклор, традиции (между които „В огъня на борбата и любовта“, „100 години свобода“ – за вековния юбилей от освобождението на Пиринска Македония, „Паисий – първият и всевечният“ от 2013 г., „Опиянението на един град“ – съвм. с Бойка Асиова, за кукерския фестивал в Разлог, филм за революционера Кръстьо Асенов – племенник на Хаджи Димитър, от 2014 г., „Рефлекс да живот“ – за дърворезбаря Христо Бараковски, от 2016 г. и др.). През 1994 г. издава първата си книга „Водолеен вихър“ със „стихове в проза или емоционално-философски есета“, както ги определя писателката Весела Люцканова.

През 2000 г. напуска Благоевград и се заселва в близкото с. Лешко, където живее в лоното на Лещанската планина. Издава книгата с разкази „Страхът и ти“ (2009), след това и „Синът на лудата“ („Апокрифни спомени за едно време и едни хора“, 2013). Тя има родово-биографичен характер, разказва за времето и живота на три поколения – първото на неговите дядовци, преживели катастрофалните за Македония войни, второто – на родителите му, живели в разполовеното време преди и след Втората световна война и неговото съвремие – на поколението, родено и живяло в годините на социализма, дочакало промените през 1989 г. и изживяващо разочарованията от несбъднатите си очаквания и мечти. Романът му „Към виделина“ излиза в изд. „Арс“, Благоевград, през 2018 г.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
23.10.2019 г. 13:12
Етикети:
издателство АрсроманВелико Търновопредставяне на книгаВладимир Шумелов
Регионална библиотека "Петко Р. Славейков"
Владимир Каперски
„Към виделина
Посетено:
999
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/30332-predstavyane-na-romana-kam-videlina-ot-vladimir-kaperski-vav-veliko-tarnovo