Издания / премиери

CineLibri 2019: А. Б. Йехошуа представя „Жената от Йерусалим"

17 октомври 2019, 19:00 ч., Дом на киното - София

CineLibri 2019: А. Б. Йехошуа представя „Жената от Йерусалим"

 

◊ ПОКАНА

Имаме изключителното удоволствие да ви поканим на 17 октомври в 19:00 ч. в Дома на киното за среща с автограф с А. Б. Йехошуа, спряган като „израелския Фокнър”! Писателят пристига в София за българската премиера на романа „Жената от Йерусалим”, която ще бъде съпроводена с прожекция на едноименната екранизация, спечелила възторзите на критиката! Билети можете да си набавите от тук.

„Жената от Йерусалим“ е пропита с ирония и състрадание творба, поднесена с чеховска елегантност, духовитост и усет за детайла. На пазар в Йерусалим самоубиец взривява бомба. Една от жертвите е работничка имигрантка без документи, само с фиш за заплата от пекарната, където е била нощна чистачка. Докато тялото ѝ лежи непотърсено в моргата, работодателите ѝ са обвинени в безчувственост и безчовечност от местен журналист. Началникът на отдел „Човешки ресурси“ получава задачата да открие коя е тя и защо е дошла в Йерусалим.

А. Б. Йехошуа (р. 1936 г.) е сред най-изтъкнатите белетристи на Израел, има международни награди за всичките си романи, а през 2005 г. влиза в краткия списък за първата международна награда „Ман Букър”. Живее в Хайфа, където дълги години е преподавал сравнителна литература и продължава да е активист в защита на мира. Романът му „Жената от Йерусалим“ е оценен изключително високо и от критиката, и от публиката, а екранната му адаптация е нестандартна трагикомедия с режисьор Еран Риклис („Лимонова градина”, „Сирийската булка”).

Удостоен с 9 филмови награди и 6 номинации, включително Награда на публиката от международния кинофестивал в Локарно 2010, филмът „Жената от Йерусалим” (оригинално заглавие „The Human Resources Manager” е част от програмата на CineLibri 2019.

Очакваме ви в Дома на киното на 17 октомври, четвъртък, точно в 19:00 часа!

 

Автор:
Изд. Колибри
Публикация:
16.10.2019 г. 16:43
Посетено:
1067
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/30301-cinelibri-2019-a-b-yehoshua-predstavya-zhenata-ot-yerusalim