Издания / премиери

Премиера на „Тайно чекмедже” – първа стихосбирка на Дарина Шнайдер

15 октомври 2019 г., 18 часа, Клуб „Журналист” - София

Премиера на „Тайно чекмедже” – първа стихосбирка на Дарина Шнайдер

 

◊ ПОКАНА

Клуб „Журналист” и издателство „Елиас Канети”

Ви канят на

премиерата на „Тайно чекмедже” – първа стихосбирка на Дарина Шнайдер

Рецитал на Дарина Шнайдер

С участието на:

Ивайло Диманов – поет и бард
Анжела Димчева – литературен критик
Проф. Златимир Коларов – белетрист

15 октомври 2019 г., вторник, 18 часа,
Клуб „Журналист”, София, СБЖ, ул. „Граф Игнатиев” №4

Очакваме ви!

 

Дарина Шнайдер е родена през 1980 г. в гр. Бон, Германия, произхожда от семейството на майка българка и баща германец. Завършва гимназия в Бон, следва фармация и след 6 години практика в тази област поема по нов път. Преквалифицира се за тонрежисьор и медиен продуцент, пътува из Централна Америка и Азия. Прописва стихове на немски на 32-годишна възраст и единствената й засега стихосбирка „SEHSUCHT“ („Жажда за поглед“) излиза от печат през 2017 г. в Andiamo Verlag, гр. Манхайм.

Участва със свои стихове в „Антология на български автори по света”, публикации във в-к „Словото днес“, „България Чикаго“ и др. Издателят й Клаус Сервене, познат на българския читател от сп. „Съвременник“, пише в послеслова си: „Дарина Шнайдер явно е прескочила всички стъпала на поетичното развитие и ни представя като първи творби зрели и завършени стихове“. Следват три години литературно затишие – поетесата става майка на две деца – сега те са на четири и на две години. След тримесечен престой в България през лятото на 2017 г. Дарина Шнайдер прописва и на български език. Стихосбирката й „ТАЙНО ЧЕКМЕДЖЕ“ не е превод от немски, всички текстове са написани направо на български. Предстои пресъздаването им на немски.

 

 

Автор: Организаторите
14.10.2019 г. 12:42
Посетено: 851
Етикети: стихосбирка, поезия, премиера на книга, „Тайно чекмедже, Дарина Шнайдер, издателство „Елиас Канети”, Клуб „Журналист”
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/30283-premiera-na-tayno-chekmedzhe-parva-stihosbirka-na-darina-shnayder