Издания / премиери

Представяне на книгата „Техническа проверка" на Ангел Иванов в Седмицата на православната култура

12 октомври 2019, 18.30 ч., Ателие-книжарница „Къща за птици"

Представяне на книгата „Техническа проверка" на Ангел Иванов в Седмицата на православната култура

 

◊ ПОКАНА

Представяне на книгата „Техническа проверка" на Ангел Иванов в Седмицата на православната култура

Инициативата Седмица на православната култура в София се провежда с благословението на Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски, с духовната подкрепа на Софийската света митрополия.

В рамките на Седмицата ви каним да поговорим за една дебютна книга – сборника „Техническа проверка" (изд. „Скалино) на Ангел Иванов с разкази за вярата, смисъла, или „истории за пътя към Пътя".

Книгата е отличена с голямата награда за проза от Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет" 2019, авторът е носител и на тазгодишната награда в Националния литературен конкурс за къс разказ „Рашко Сугарев" с „Добрият християнин", включен в сборника. С номинация за тазгодишните награди на Портал Култура и Литературните награди „Перото".

За сборника писателят Деян Енев отбелязва:

В тези близо 50 разказа Ангел Иванов показва изумителна способност да гледа и да вижда, да слуша и да чува, да говори с точните думи или да мълчи. Той не се прави на голям писател, който ще слиса изведнъж всички; той е пуснал житейската река да тече през младата му душа и просто ни показва находките си. Затова и неговите разкази не робуват на клишета, те черпят сокове и от пътеписа, и от репортажа, и от импресията, и от миниатюрата. Но невероятният усет към детайла, умението му да описва хората, перипетиите им и изтичащото време в един ненадеен миг зазвучават в тях с органова мелодия и без значение кое е онова нещо, което е превърнало вътре земята в небе – дали детството, дали жената, или Бог, ни се дава да видим кое остава в потока на изтичащото време и кое безвъзвратно изчезва. Това е може би най-силният разказвачески дебют, който съм чел през последните години."

Книгата ще представят писателят Александър Шпатов и отец Георги Георгиев от столичния храм „Св. Йоан Богослов", кв. "Владая".

12 октомври (събота), 18.30 ч.
Ателие-книжарница „Къща за птици" (ул. "Проф. Асен Златаров" 22)

Заповядайте!

Събитието във Фейсбук

 

* * *

Програмата с всички събития на Седмицата може да видите тук.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.

Автор:
Издателство "Омофор"
Публикация:
08.10.2019 г. 13:35
Посетено:
762
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/30258-predstavyane-na-knigata-tehnicheska-proverka-na-angel-ivanov-v-sedmitsata-na-pravoslavnata-kultura