Издания / премиери

Представяне на книгата „Исторически маршрути: София” от Здравко Петров

30 септември 2019, 18:30 часа, Регионален исторически музей София

Представяне на книгата „Исторически маршрути: София” от Здравко Петров

 

◊ СЪБИТИЕТО

Авторът на популярния проект „Исторически маршрути: София” Здравко Петров ни повежда на смайваща историческа обиколка из столицата, разкривайки ни непознатото лице на града в едноименния си пътеводител за столицата.

На 30 септември (понеделник) от 18:30 часа Здравко Петров ще представи книгата си „Исторически маршрути: София” в Регионален исторически музей София с беседа, подобна на туристическите маршрути, които от години води в столицата. Събитието е с подкрепата на Столична община.

Луксозното цветно издание „Исторически маршрути: София” (ИК „Сиела”) проследява историята на столицата ни чрез редица известни или потайни сгради, пазещи паметта за ключови за българската история събития и личности, и съдържа повече от 200 цветни фотографии и стари пощенски картички.

80 обекта от 7 исторически периода са побрани в страниците на луксозния пътеводител за историята и архитектурата на столицата „Исторически маршрути: София”. Авторът на книгата Здравко Петров представя културното наследство на София в перфектното съчетание на неговото разнообразие и единство.

На страниците на книгата Петров ни повежда на любопитна разходка из най-големия софийски музей – улиците на града, разказвайки ни историята на София с помощта на архитектурата. Сред 80-те обекта, описани в книгата, срещаме както емблематични сгради като Военния клуб, Народен театър „Иван Вазов” и Софийски университет „Св. Климент Охридски”, така и не толкова популярни къщи, банки и застрахователни дружества, част от които са съхранени и до днес, а други – запазени само в старите пощенски картички. Богатството на книгата е допълнено от впечатляващ снимков архив, както и трудно достъпни карти на Стара София, които реконструират отминали периоди и изгубени места в града.

Автор:
Изд. Сиела
Публикация:
29.09.2019 г. 17:48
Посетено:
1051
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/30212-predstavyane-na-knigata-istoricheski-marshruti-sofiya-ot-zdravko-petrov