Издания / премиери

Румънски писател с виртуална среща разговор в България

Емигрантът Корнелиу Балан прави мост Отава – Добрич

Румънски писател с виртуална среща разговор в България

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 1 октомври от 18:00 часа в Дом-паметник „Йордан Йовков“ – Добрич ще се състои премиера на романа „Мошеник ЕООД“ от румънския писател К. Г. Балан. Авторът, който в момента живее в Канада, ще бъде сред своите читатели виртуално.

К. Г. Балан (1972) е роден в Букурещ, Румъния. Дипломиран инженер от Университета по архитектура в Букурещ, получава диплома за магистър по Инженерна механика от Университета в Отава, Канада през 2004 г. Публикува сатирични статии в различни вестници на румънската диаспора в Канада – страна, в която имигрира веднага след завършване на факултета. „Мошеник ЕООД“ е първият му роман, който е публикуван през 2013 г. от издателство „Хуманитас“, след като печели наградата на „УниКредит Цирияк Банк“, Румъния, за най-добър роман на годината.

 

ЗА КНИГАТА

Романът „Мошеник ЕООД“ (Изд. „Хуманитас“, 2013) излиза за първи път на български език в превод на Христо Боев, със съдействието на издателство „Изида“ (Сф.) и програма „Творческа Европа“.

Както други съвременни румънски романи и романът на К. Г. Балан разглежда периода на детството в Румъния, последвалата имиграция в Западна Европа и после в Канада - живота на румънец, роден през 70-те на миналия век. От представените на българския читател романи от северната ни съседка, „Мошеник ЕООД“ се родее, от тази гледна точка, с „Дефект“ на Ф. Иримия в частта, засягаща имиграцията, и с „Когато светът беше невинен“ на Й. Първулеску, по отношение на реконструирането на детството в комунистическа Румъния.

Запознайте се с Марчел Зису, природно интелигентен, умен и комбинативен млад мъж, който търси начин да преуспее в годините на залеза на комунизма и изгрева на демокрацията на Балканите. След като родителите му загиват в жестока катастрофа, на него му се налага да се справя сам с живота. По-късно той заминава на Запад, където бързо се вписва в обстановката и намира всевъзможни начини за печелене на пари чрез мошеничества и далавери – мами в казина, продава крадени коли, прави банкови измами. Намира си и двама достойни партньори, а мошеническите му удари стават все по-амбициозни…

Написан невероятно четивно, свежо и с чувство за хумор, „Мошеник ЕООД“ е един от най-силните романи в съвременната румънска литература. В сюжета му българският читател може да припознае много неща и от собственото си битие.

Този забележителен многопластов дебютен роман ще представлява интерес за всички, които имат спомен от социалистическа Румъния, която напомня силно на България по същото време, но и за онези, които нямат такъв и желаят да научат как настоящето се оглежда в миналото. Книгата ще е любопитна и за читателите, които могат да оценят един романизиран икономически, исторически и философски анализ на социализма и капитализма. Не на последно място, с естественото свободно повествование на разказвача, търсещ себе си, като човек живял и в двете системи, както и в двете държави, представлява възможен живот-равносметка, който си струва много да бъде разказан и прочетен.

Книгата може да бъде намерена във всички книжарници в страната.

 

За преводача

Христо Боев (1973) е роден в Пловдив. Завършил е Английска филология в ПУ „Паисий Хилендарски“. Доктор по сравнителна литература на Университета „Овидиус“ – Констанца. Преводач, хоноруван преподавател по английска литература в ШУ „Епископ К. Преславски“, преподавател по английски, френски и румънски. Собственик на издателство „Нордиан“. Организатор на Дните на румънската литература в Добрич, Балчик и Шабла. Носител на наградата „Ливиу Ребряну“ от Литературния музей в Бистрица-Нъсъуд.

*

Романа „Мошеник ЕООД“ ще представят: д-р Христо Боев, д-р Кремена Митева и Дияна Боева

Официални езици на срещата: български, английски и румънски

Интервю с Корнелиу Балан: http://svidetelstva.bg/

 

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
27.09.2019 г. 15:06
Посетено:
1345
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/30201-rumanski-pisatel-s-virtualna-sreshta-razgovor-v-balgariya