Издания / премиери

Представяне на "Голяма книга на българските празници и обичаи"

24 септември 2019 г., 18 ч., Българска академия на науките

Представяне на "Голяма книга на българските празници и обичаи"

 

◊ ПОКАНА

Доц. д-р Вихра Баева и доц. д-р Веселка Тончева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българска академия на науките, съвместно с издателство „ПАН“ ви канят на представянето на „Голяма книга на българските празници и обичаи”.

Със специалното участие на Добърските баби, Живо човешко съкровище на ЮНЕСКО!

Събитието ще се състои на 24 септември 2019 г. (вторник) от 18 ч. в Големия салон на Централно управление на БАН, ул. „15 ноември” №1 (до Народното събрание).

 

Вихра Баева, Веселка Тончева. Голяма книга на българските празници и обичаи. София: ПАН, 2019.

Книгата е посветена на българските календарни празници – тези, които се честват в определени моменти от годишния цикъл, за разлика от семейните (свързани с важни събития от житейския път на човека). Празникът е особено време, съпътствано от различни обичаи и обреди, чрез които хората в традиционната култура се стремят да си осигурят здраве и благополучие и същевременно се свързват с кръговрата на природата, с останалите хора от своята общност и със собствената си духовна същност. Включени са разкази и песни, свързани с един или друг празник, както и някои образи и символи, които участват в ритуалите на съответния ден. Така, събирайки наедно празници, обичаи, вярвания, символи и текстове, книгата започва да подрежда пъстрата мозайка на фолклорния свят.

Изданието е научнопопулярно и е предназначено за широк кръг читатели: младежи и възрастни с интерес към българските традиции и фолклор.

Автор:
ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
24.09.2019 г. 11:57
Етикети:
представяне на книгаБългарска академия на наукитеИЕФЕМ БАН
доц. д-р Веселка Тончева
Доц. д-р Вихра Баева
издателство „ПАН
Голяма книга на българските празници и обичаи”
Посетено:
1076
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/30178-predstavyane-na-golyama-kniga-na-balgarskite-praznitsi-i-obichai