Издания / премиери

ИК "Жанет 45" на литературна "Аполония" 2019

С участието на Иван Ланджев, Крум Филипов, Мария Донева, Николай Терзийски и Божана Апостолова

ИК "Жанет 45" на литературна "Аполония" 2019

 

◊ ИК "ЖАНЕТ 45" НА ЛИТЕРАТУРНА "АПОЛОНИЯ" 2019

ИК "Жанет 45" има удоволствието да Ви покани на Празници на изкуствата "Аполония" 2019  и Книжна Аполония от 29 август до 7 септември в любимия Созопол с участието на Иван Ланджев, Крум Филипов, Мария Донева, Николай Терзийски и Божана Апостолова.

Вижте програмата:

• 2 септември, 18 ч.
Иван Ланджев с поетичната книга "Ти, непрестанна новина"

Това е най-новата книга със стихове на Иван Ланджев, която вече се превърна в поетичен бестселър. Поет, есеист и сценарист, авторът е доктор по руска класическа литература в СУ "Св. Климент Охридски", където е завършил философия и културология. Победител е в Националния конкурс за поезия "Веселин Ханчев", носител на наградата за дебют "Южна пролет", на наградата "Памет" на името на Георги Рупчев, два пъти номиниран за Националната награда за поезия "Иван Николов". Автор е на стихосбирките "По вина на Боби Фишер" и "Ние според мансардата".

Редактори на "Ти, непрестанна новина" са Георги Господинов и Иван Теофилов.


• 2 септември, 20 ч.
Крум Филипов с романа "Синът на авиатора"
 
"Синът на авиатора" е първият роман на Крум Филипов. Болката около тъгата е основен мотив, задвижвал енергията ми около писането на книгата – казва авторът за романа, който по думите му се занимава с видимите белези на невидимото

Крум Филипов е театрален и филмов режисьор, до 2017 е директор на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов". Автор е на стихосбирките "Затръшнато небе" и "Воден знак".

"Романът е впечатляващ художествен артефакт. С оригиналния си и неподражаем стил Крум Филипов създава завладяващ свят, обживян от плътни и поетични образи, населяващи териториите на магическата реалност."
Милко Лазаров


• 4 септември, 17 ч.
Мария Донева с нова книга "Животните"
 
Животните. Те са загадъчни, добри и нежни. Живеят скромно и се справят с всичко, което съдбата им поднася. Копнеят за любов и близост и мъчително се опитват да изразят чувствата, които изпълват сърцата им. Понякога страстите ги помитат и съсипват всичко, което са създали досега. Когато е тихо и красотата на мига променя цветовете и смекчава въздуха, животните спират, заглеждат се в някоя паяжинка, в някое трепкащо листо, в мъглата - и се сливат с всичко. Те се смеят, да, те умеят да се смеят. Вървят изправени. Обличат си дрехите, с които мислят, че изглеждат най-добре. Понякога не знаят как да се държат; какво да кажат на онзи любим, за когото знаят, че скоро ще умре, не знаят как да признаят слабостта си, нито как да я скрият. Те прегръщат щастието си и не го пускат дори и насън. Те са обикновени хора и живеят в тази книга.


• 4 септември,18 ч.
Николай Терзийски с романа "Хроники на неведомото"
 
Роман за нишките на кръвта, които се пресичат с дирите на изкуството. Съдбите на много хора се преплитат във времето, което се отмерва от отдавна спрял джобен часовник. За да могат един мъж и една жена да полетят и да усетят безтегловността на необяснимата и неназована любов. За да се устремят към бъдещето на крилете на творчеството си, защото само там часовникът може отново да започне да работи.

Поколения наред ярки човешки индивидуалности от средата на ХVІІІ век до наши дни се потапят в мощните потоци на неведомото: изгубват се в тях, но в същия миг проглеждат за своето предначертание, придобиват дълбока мъдрост, с която приемат всичко. Те помнят, но прощават, изтърпяват своите изпратени сякаш от самата съдба наказания, но не са в състояние да спрат движението си нататък. Персонажите на тези хроники обхождат света като на сън, но винаги се завръщат към мястото на началото.
Борис Минков


• 4 септември, 20 ч.
Вечер на Божана Апостолова
"Завръщането на визона"

Ролята на любовта в живота на жената – това е централна тема в творчеството на Божана Апостолова. Така е и в най-новия й роман "Завръщането на визона". Разказът ни води през съдбите на три жени, всяка в нещо успяла и в нещо не; разхожда ни по стъпките им в Италия и Норвегия, за да събере помъдрелите и уморени от живота приятелки в едно родопско село, където те ще си кажат важни неща.

Божана Апостолова е автор на дванайсет стихосбирки, на романите "Делнична библия" (в два тома), "Kръстопът без пътища", "Нощта е също слънце", детската книжна поредица "Малката Божана". От години известната поетеса, писателка и издателка организира Литературния фестивал "Пловдив чете".

*

Повече за събитията следете на: https://www.facebook.com/events
 
Пълната програма ще намерите тук: https://www.apollonia.bg/
 
 
Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
28.08.2019 г. 17:36