Издания / премиери

Разговори за града. Представяне на книгата "Пешеходен град" от Джеф Спек

20 юни 2019, 18 часа, Военен клуб, зала „Концертна“

Разговори за града. Представяне на книгата "Пешеходен град" от Джеф Спек

 

◊ ПОКАНА

„Направление „Архитектура и градоустройство“ – Столична община
има удоволствието да Ви покани на четвъртото от поредицата събития „Разговори за града“.

„Град на пешеходците“ е темата на предстоящото събитие, а специални гости ще бъдат арх. Сергей Кузнецов, главен архитект на Москва, Русия, арх. Марлена Хапах, главен архитект на Варшава, Полша, арх. Йони Бабоци, ръководител на дирекция „Териториално планиране“ към община Тирана, Албания, арх. Галина Тачиева, специалист по градоустройство, градски дизайн и архитектурен дизайн с повече от двадесет години опит в областта на устойчивото градско развитие, обновяването на градската среда, управлението на разрастването на градските райони, основано на формата „код за регулиране на използването на земята за постигане на специфична градска форма”. Те пристигат в София по покана на Главния архитект на Столична община – арх. Здравко Здравков, с който ще дискутират важни теми от областта на градското планиране.

По време на събитието ще бъде и официалното представяне на издадената за първи път на български език съвместно с издателство „Жанет 45“ книга „Пешеходен град“ от Джеф Спек (превод Емилия Ничева-Карастойчева и Елка Виденова, оформление Филип Попов).

Дата: 20 юни 2019 (четвъртък)
Място: Военен клуб, зала „Концертна“
Час: от 18:00 ч. до 20:30 ч.

Модератор на събитието: арх. Любо Георгиев, ръководител на Визия за София

Заповядайте!

 

◊ ЗА КНИГАТА

 „Пешеходен град“ от Джеф Спек

С магистърска степен по история на изкуството и по архитектура (не откъде да е, а от Харвард), Джеф Спек започва кариерата си като проектант в архитектурната фирма „Дуани Плейтър-Зайберк и с-ие“. За десетте години, в които е начело на отдела по градско планиране той ръководи над четиридесет от проектите на фирмата.

От 2003 до 2007 година оглавява отдела по архитектура на Националната фондация по изкуства. Ръководи Кметския институт за градско планиране – инициатива на Фондацията, насочена към разрешаване на градоустройствените проблеми на участващите кметове. Проектът е толкова успешен, че по негов модел Спек създава Губернаторския институт за проектиране на кварталите – програма на федералното правителство, която подпомага отговорните щатски органи в борбата им срещу разрастването на покрайнините.

След като напуска Фондацията, Спек създава собствена консултантска фирма за градско планиране, с която разработва градоустройствени планове за редица американски градове.

Със своите наръчници, лекции и проекти, той се застъпва за по-добри условия за пешеходство в градовете. Съавтор е на „Страна на предградията: Възходът на предградията и упадъкът на американската мечта“ и на „Наръчник за интелигентен растеж.“

Книгата, която държите, е най-добре продаваното ръководство на тема градско планиране за последното десетилетие.

Навременна и важна, възхитителна, проникновена, непочтителна книга. . . Трябва да стане задължително четиво.
The Christian Science Monitor

Градовете са бъдещето на човешката раса, а Джеф Спек знае какво трябва да се направи, за да заработят.
— Дейвид Оуен, New Yorker

 Джеф Спек е сред малцината специалисти и автори, под чието перо книга от 300 страници на тема градско планиране изглежда твърде къса.
Planning magazine

Джеф Спек е проумял един ключов факт за великите градове, а именно, че техните улици са по-важни от техните сгради. Той също така е проумял и един ключов факт за най-страхотните улици, а именно – че хората, които ходят по тях са по-важни от колите, които се движат през тях. Пешеходен град е красноречива ода за това как един град да стане привлекателен за живот и за ценностите, от които зависи това.
― Пол Голдбъргър, носител на „Пулицър“ за архитектурна критика и автор на книгата "Защо архитектурата има значение"

Джеф Спек има широки познания, харизматичен е. Той е визионер, който не задълбава в професионалния жаргон – дълбоко прагматичен човек, преливащ от здрав разум, който всеки може да използва, за да подобри своя живота и живота на града си.
― Кърт Андерсън, водещ на предаването Studio 360 и автор на "Онези, които истински вярват"

Когато изнасям речи из страната, хората ме питат кое е първото нещо, което трябва да направят, за да поеме тяхната общност по пътя на интелигентния растеж. Сега вече ще им казвам: прочетете Пешеходен град от Джеф Спек.
― Парис Глендънинг, губернатор на Мериленд и президент на Американския институт за лидерство в интелигентното развитие

Джеф Спек е общителен и обезоръжаващо честен. Каца на рамото ви и ви дава възможност да видите своята общност с други очи. И постепенно трупа убедителни аргументи за пешеходността, които са ценен дестилат на огромна съкровищница от знания на тема урбанистика и изграждане на места за живот.
― Хариет Трегънинг, основател на Националната мрежа за интелигентен растеж

 

Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
20.06.2019 г. 14:09
Етикети:
Софияпремиера на книгаИК Жанет 45
Град на пешеходците
Разговори за града
градско планиране
Джеф Спек
„Пешеходен град“
Посетено:
848
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/29898-razgovori-za-grada-predstavyane-na-knigata-peshehoden-grad-ot-dzhef-spek