Издания / премиери

Премиера в Радио Варна

Преди да кажа сбогом

Премиера в Радио Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера в Радио Варна на книгата с есета “Преди да кажа сбогом” (Варна: Славена, 2006) от Донка Бърдарова - дългогодишен главен редактор на медията.

Концертно студио на радио Варна - 07.11.2006, 17.00 ч.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРКАТА

Донка Бърдарова е част от историята на първото радио във Варна, където работи в периода 1972–1990 г.

Като един от неговите дългогодишни главни и заместник-главни редактори (Програма на български език, също и Програма на чужди езици), тя спечелва уважението на хората на Радио Варна със справедливостта и мъдростта на управленските си решения, с чувството си за мярка, уважението към личността и творческата свобода на журналиста. Нейна е заслугата за излизането в ефир на публицистичното предаване на Димитър Вълчев “В средата на седмицата”, което се превръща в най-слушаното предаване на Радио Варна през 80-те години на миналия век.

Освен като ръководител, Донка Бърдарова се изявява като проникновен творец, чийто очерци, есета и интервюта с известни български поети, писатели, актьори и музиканти оставят ярка следа в продукцията на Радио Варна.

По този повод ние смятаме да изненадаме авторката с нарочно направен колаж от нейни интервюта с актьорите Наум Шопов, Невена Коканова и Борис Луканов – записите се пазят в Златния фонд на Радио Варна.

На премиерата ще прозвучат и песните, които играят определена роля в книгата на Донка Бърдарова: “Вървят ли двама” с Мария Нейкова (от филма “Козият рог”), “Не, не си отивай” с Васил Найденов (по стих. на Иван Пейчев) и “Девойко, мари хубава” с Георги Христов.

Други книги от Донка Бърдарова: “Зимно слънце”, “Светове”, “По билото”.

Книгата “Преди да кажа сбогом” на Донка Бърдарова ще представи Румяна Паскова – дългогодишен редактор в Радио Варна.

Водеща на премиерата: Виолета Тончева.
Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
07.11.2006 г. 16:48
Посетено:
1402
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/2986-premiera-v-radio-varna