Издания / премиери

Премиера на книгата „Световен ли е „Нобел“?” от проф. Амелия Личева

20 юни 2019, 19:00 ч., Casa Libri - София

Премиера на книгата „Световен ли е „Нобел“?” от проф. Амелия Личева

 

◊ ПОКАНА

На 20 юни, четвъртък, от 19:00 ч. ще представим книгата „Световен ли е „Нобел“?” на проф. Амелия Личева в Casa Libri на ул. "Цар Асен" 64 в София! 

В представянето ще вземат участие Митко Новков и Георги Ангелов.

Амелия Личева е поетеса, литературен критик и професор по теория на литературата в СУ „Св. Климент Охридски”. Изследва и анализира съвременните тенденции в създаването на художествена литература и хуманитаристика. Занимава се с оперативна критика за редица специализирани издания. Главен редактор на „Литературен вестник”.

Какво се крие зад понятието „световна литература”? Има ли втори план и задкулисие в литературните процеси на нашето глобализирано съвремие? Очевиден ли е пътят от сензацията до канона?

Тези и още произтичащи от тях въпроси разглежда книгата „Световен ли е „Нобел“?”, като предлага проницателен и ерудиран прочит на нашумели и периферни явления от актуалния книжен оборот. Темата за световната литература няма как да пренебрегне приноса на Гьоте и Ауербах, но с днешна дата неизбежно засяга и политическите мотиви зад литературните награди (най-вече Нобеловата), конфликта между високо и ниско, масовия вкус, медийната среда, пазарите, литературните миграции, тероризма, бежанците и идентичностите... А герои в нея са Мишел Уелбек, Алис Мънро, Херман Кох, Дейвид Мичъл, Стефан Хертманс, Дж. М. Кутси, Казуо Ишигуро, Елиф Шафак, Фредерик Бегбеде и още редица знакови имена, както и автори, които формират „българския случай”.

Очакваме ви на 20 юни, четвъртък, точно в 19:00 ч. в Casa Libri в столицата!

Автор: Изд. Колибри
13.06.2019 г. 17:15
Посетено: 890
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/29859-premiera-na-knigata-svetoven-li-e-nobel-ot-prof-ameliya-licheva