Издания / премиери

Хюс Кайер в България

Представяне на книгите "Черните камъни" и "Книгата на всички неща" в Пловдив и София

Хюс Кайер в България

 

◊ СЪБИТИЕТО

ИК "Жанет 45"
представя

Хюс Кайер (Нидерландия)

и книгите му

"Черните камъни" и "Книгата на всички неща"

. "Златен калем" (1976, 1979, 2000, 2005)
. "Златна сова" (2005)
. "Astrid Lindgren Memorial Award" (2012)

Превод от нидерландски Мария Енчева
Илюстрации Люба Халева

• Пловдив: 12 юни 2019 (сряда), 17:30
Драматичен театър, Камерна зала

• София: 13 юни 2019 (четвъртък), 18:30
Младежки театър, бул. "Дондуков" 8-10

Хюс Кайер (1942) е един от най-популярните писатели в Нидерландия както за деца, така и за възрастни. Няколко поколения са отраснали с неговите книги. Носител е на многобройни награди, включително на Германската награда за детска литература (два пъти), на най-голямата нидерландска детска награда „Златен калем" (четири пъти) и на Нидерландската национална награда за детска и юношеска литература. През 2012 Кайер печели „Астрид Линдгрен", навярно най-престижната награда за детска литература в света. Книгите му са преведени на много езици, а някои от творбите му са превърнати в театрални постановки и се ползват с огромен успех.

Безкомпромисната гледна точка на детето винаги присъства в творчеството на Кайер, но в същото време посредством своите млади герои той рисува прозорлива картина на света на възрастните. Неговата загриженост се разпростира над социалната и религиозна тематика, а в сърцевината на книгите му е посланието за толерантност, разбирателство и човеколюбие.

„С непредубеден поглед и проницателен интелект, Хюс Кайер описва както проблемите, пред които е изправено съвременното общество, така и големите житейски въпроси. Уважението към децата в творчеството му е толкова очевидно, колкото и отхвърлянето на нетърпимостта и потисничеството. Кайер съчетава сериозна тематика и остър като бръснач реализъм с топлина, елегантен хумор и визионерски полет на въображението. Неговият непринуден, ясен и прецизен стил е благодатна почва за дълбоки философски проникновения и изящна поетична изразност."
~ Из обосновката на журито на Мемориална награда „Астрид Линдгрен" (2012)

 

◊ ОТЗИВИ

„Докато четете „Книгата на всички неща", ще преживеете библейски бедствия и библейски чудеса."
~ Deutschlandradio

„Само голям писател като Хюс Кайер може да напише история за домашното насилие, вярата в Бог, страха и куража, без да зазвучи патетично. Заради тази неповторима смесица от топлота, тих хумор и непочтителност ще заобичате Хюс Кайер и книгите му на мига."
~ Sueddeutsche Zeitung


„B бeзтeглoвнитe, дeлиĸaтни илюcтpaции зa бългapcĸoтo издaниe нa „Kнигaтa нa вcичĸи нeщa" Любa Xaлeвa мaйcтopcĸи cъбиpa ĸpexĸocттa и мъдpocттa нa eднo дeтe c тeзи нa eднa възpacтнa жeнa, зa дa oбpиcyвa зaдoчнo, бeз пpяĸo нaзoвaвaнe жecтoĸaтa глyпocт нa ceмeйнoтo нacилиe. Cтpaxът и cpaмът пyлcиpaт зaд изoбpaжeниятa."
~ Heвa Mичeвa


„Толкова силна книжна графика скоро не се е появявала в родината, да не кажа въобще. Люба Халева е великолепна."
~ Кирил Златков


„Нещата, които правят живота ни по-хубав: Люба Халева. Заслужава поклон за всяка илюстрация, която някога е направила, но надничайки в „Книгата на всички неща" на Хюс Кайер ни се иска и да я прегърнем. Включително за това, че днес хлапетата имат шанса да опознават света на възрастните през нейните очи."
~ programata.bg

 

Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
12.06.2019 г. 17:22
Посетено:
1230
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/29821-hyus-kayer-v-balgariya