Издания / премиери

Проф. Ивайло Дичев представя новата си книга "Културни сцени на политическото"

2 юни 2019, 16.00 ч., Сцена Мраморно фоайе - НДК

Проф. Ивайло Дичев представя новата си книга "Културни сцени на политическото"

 

◊ ПОКАНА

Издателство "Просвета" има удоволствието да Ви покани на премиерата на "Културни сцени на политическото" - новата книга на проф. Ивайло Дичев.

Събитието ще се състои на 2 юни (неделя) от 16.00 ч. на Сцена Мраморно фоайе, НДК, в рамките на Пролетния базар на книгата.

За книгата ще говорят:

. Доц. д-р Орлин Спасов - преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет
. Анна Кръстева - професор по политически науки и преподавател в НБУ

Как варират властовите отношения в различните култури – това изследва политическата антропология, чиито основни понятия са представени в книгата в нещо като речник. Реконструирайки голямата човешка история, авторът бърза да стигне до възлови проблеми на политическото днес: разпадането на публичното пространство, медийната харизма на популистите, замяната на принудата с пазара на внимание. Водещ мотив е постепенното изместване на политическото от стари антропологически институции, като ритуала, инициацията, двубоя, към медийната сцена, или с други думи – естетизирането на политическото. Това, че то е станало интересно, скандално, смешно, че извиква паралели с популярната култура, не бива да звучи успокоително: новото естетизиране на политическото обърква нас, гражданите, и така прави съпротивата още по-трудна.

Ивайло Дичев е професор по културна антропология в Софийския университет, преподавал е във Франция, САЩ, Германия и др. Изследва политическите култури, града, медиите. Последните му книги са „Културата като дистанция” (2016), „Граждани отвъд местата” (2009), „Пространства на желанието, желания за пространство” (2005). Публикува в онлайн списанието за културни изследвания „Семинар_БГ”. Есеист, колумнист, активен участник в публичния дебат.

 

Очакваме Ви на 2 юни от 16 ч., Мраморно фоайе - НДК!

Автор:
Изд. "Просвета"
Публикация:
31.05.2019 г. 12:39
Етикети:
Анна КръстеваСофияПролетен базар на книгатапремиера на книга
Културни сцени на политическото
Доц. д-р Орлин Спасов
проф. Ивайло Дичев
Издателство "Просвета
Посетено:
1269
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/29769-prof-ivaylo-dichev-predstavya-novata-si-kniga-kulturni-stseni-na-politicheskoto