Издания / премиери

„Предсмъртните видения на Никола Петков“ през погледа на Томас Макгонигъл

Американският писател описва последните мигове от живота на земеделския деец

„Предсмъртните видения на Никола Петков“ през погледа на Томас Макгонигъл

 

◊ КНИГАТА

„Предсмъртните видения на Никола Петков е първата книга на американски автор, чието действие е изцяло ситуирано в България. В нея писателят Томас Макгонигъл пресъздава последните мигове от живота на прочутия български политик.

Никола Петков, лидерът на БЗНС, който се противопоставя на комунистическото завладяване на България, е обесен през 1947 г. след демонстрационен процес в София.

Петков припомня живот на привилегии, прекъснат от пророчески актове на насилие. Баща му, построил затвора, в който по-късно самият Петков ще намери смъртта си, е  убит на улицата през 1907 г. Харизматичният му брат, също земеделски лидер, става жертва на подобна съдба години по-късно в ръцете на политически врагове.

Завръщайки се от чужбина, Петков поема делата им, но животът му отсъжда друг път – да бъде един от  поддръжниците на примирието между страната си и САЩ по време на Втората световна война.

В поток на мисълта, в който се сливат преживяванията на самия земеделски деец, цитати от документи от епохата, исторически факти, размисли на писателя и реплики на исторически фигури, познавали Петков, Макгонигъл създава една брутална картина на мига, в който Петков губи живота си, а България потъва все по-страшно в бездната на тоталитаризма.

По случай българското издание на Предсмъртните видения на Никола Петков“ авторът е официален гост на Международния литературен фестивал „Варна Лит” 2019 г., където ще се включи на 30 май 2019 г. от 19:00 ч. в Градска художествена галерия „Борис Георгиев” - Варна.

• В София премиерата на книгата ще се проведе на 6 юни 2019 г. от 18:30 ч. в книжарница Greenwich Book Center, a книгата ще представи Димитър Кенаров.

Томас Макгонигъл е писател, литературен и художествен критик, университетски преподавател и журналист. Носител е на няколко награди, включително Notre Dame Review Book Prize. Романът му „Предсмъртните видения на Никола Петков“ за първи път е публикуван в превод на Ваня Томова в списание „Съвременник“ през 1991 г.

 

 

Автор:
Изд. Сиела
Публикация:
29.05.2019 г. 17:58
Етикети:
Софияпремиера на книгаиздателство Сиела
ВарнаЛит
Томас Макгонигъл
„Предсмъртните видения на Никола Петков“
Посетено:
860
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/29762-predsmartnite-videniya-na-nikola-petkov-prez-pogleda-na-tomas-makgonigal