Издания / премиери

„Непознатото дете“ на Е.Т.А Хофман излиза на български в музикален формат

Книгата ще бъде представена на 1 юни на отворено събитие за малки и големи с музикален и поетичен пърформанс

„Непознатото дете“ на Е.Т.А Хофман излиза на български в музикален формат

 

◊ СЪБИТИЕТО

„Непознатото дете“, едно от изключителните произведения на Е. Т. А. Хофман, излиза за първи път за българската публика в музикален формат като част от поредицата „Музика в книга“.

Представянето на книгата ще се състои специално в деня на детето – 1 юни 2019 г. от 17 часа в Софийска градска художествена галерия. Предвиден е завладяващ пърформанс с оригинална музика и хореография, който ще потопи присъстващите в приказния свят на Е. Т. А. Хофман. Гостите на събитието ще имат възможност да се запознаят с чудатите персонажи от книгата сред вълшебни звуци и светлини, да открият Непознатото дете в себе си и да влязат в образа му чрез атрактивни маски. Събитието е част от „Културама“ – фестивал на Фондация „Културни перспективи“.

Появата на „Непознатото дете“ за пръв път на български език е безспорно събитие, което се очаква да бъде посрещнато със сериозен интерес и да насочи любопитството към един от най-причудливите и светли умове на Европа – Е. Т. А. Хофман. Музикалната книга е първият етап от мащабния проект, чийто стремежи са да доближи малки и големи до неговото творчество и да разкрие на публиката този ярък автор, енциклопедист и смел ексцентрик от епохата на Романтизма. Като втори етап на проекта, през декември предстои премиерата на театрално-куклено представление под режисурата на Диана Добрева, както и множество други вдъхновяващи събития през цялата година. По този начин продуцентите се стремят проектът да допринесе за формирането на непреходни културни ценности в съвременните деца и да събуди тяхното любопитство към света.

„Непознатото дете“ насочва вниманието върху идеите за отстояването на свободата на фантазията срещу ограниченията на обикновеното, за което допринася и подхода на художничката Катина Пеева, за която това е дебютен проект, в тясна колаборация с дизайнерката Свобода Цекова. Преводът е на проф. Борис Парашкевов, а мултимедийното съдържание включва адаптация в интерпретацията на Самуел Финци и мултижанрово музикално оригинално съдържание, продуцирано от Ина Кънчева.

В страната ни сме големи длъжници на читателите по отношение на творчеството на Е. Т. А. Хофман. За повече от сто години издаването му е разпокъсано, спорадично, непълно и дори някъде некомпетентно. Първоначално пространният му талант е жертва на догматичната литературна критика, обявила го за „реакционен романтик“, по-късно плахо се появяват отделни негови произведения, неизменно съпроводени с куп уговорки как да бъде четен и разбиран. Дори детските адаптации на приказките му са крайно недостатъчни и непълни. През 90-те години на миналия век е незаслужено забравен. Е. Т. А. Хофман обаче е основополагащ автор, който буквално взривява детското въображение и в същото време кара възрастните читатели да преоткриват всеки път неподозирани страни от творчеството му.

Амбициите на хората зад проекта е да се създаде атмосфера на високи културни ценности под мотото „Да имаш или да бъдеш“, което се свързва с Ерих Фром. Такава следа е оставена и чрез предходните проекти „Приказка за вълшебната флейта“ и „Детска стая“.

Музикалната книга „Непознатото дете“ ще бъде на пазара в седмицата преди 1 юни.

 

 

Автор:
Соня Памукова
Публикация:
31.05.2019 г. 17:57