Издания / премиери

Примабалерината Диляна Никифорова описва историята на националния ни балет за последните 30 години

Премиера на книгата „Българският национален балет в края на XX и началото на XXI век“ на 31 май 2019 г. в Софийска опера и балет

Примабалерината Диляна Никифорова описва историята на националния ни балет за последните 30 години

 

◊ СЪБИТИЕТО

Първата по рода си хроника за националния ни балет в периода 1989-2017 г. ще бъде представена пред публика на 31 май 2019 г. Премиерата на „Българският национален балет в края на XX и началото на XXI век“ ще се състои след спектакъла „Зорба Гъркът“ в Софийската опера и балет, където главната роля ще изпълни примабалерината Диляна Никифорова, автор на книгата.

Нейната поредна литературна творба ще бъде представена от проф. Владимир Игнатовски, д-р по изкуствознание, телевизионен и театрален критик, а всеки желаещ ще има възможност да закупи екземпляр с автограф от примата Диляна Никифорова във фоайето на Операта.

„Опазената идентичност на българската национална балетна школа е дело на няколко поколения балетни творци. Тази констатация е в основата на анализите за събитията, които определят съдбата на националния балет в прехода ХХ–ХХI век“, споделя Диляна Никифорова.

От позицията на непосредствен участник в голяма част от балетните постановки, Примата на националния балет прави исторически преглед на премиерите на Софийския балет в периода 1989–2017 г., представяйки работата на хореографи, ръководители, репетитори и изпълнители. Изтъкват се съхранените характеристики на националната балетна школа – класическа традиция и изявено драматично качество. Текстът е илюстриран с над 400 фотографии, изобразяващи както моменти на постановъчен процес и репетиции, така и бляскави премиери. Изданието е предназначено не само за професионалисти, но и за ценители и почитатели на балетното изкуство.

 

◊ ЗА АВТОРА

Доц. д-р Диляна Никифорова завършва Хореографското училище като ученичка на примабалерината Красимира Колдамова. През периода 1991-1994 г. работи последователно в Щутгартския Балет „Джон Кранко“, Марсилския национален балет „Роланд Пети“, Младия Френски балет, Белгийския кралски балет. От 1996 г. е примабалерина на Софийска Опера и Балет, където е изпълнила водещите партии от балетите „Лебедово езеро”, „Жизел”, „Ромео и Жулиета”, „Дон Кихот”, „Козия Рог”, „Лешникотрошачката”, „Спящата красавица”, „Пепеляшка”, „Силфида”, „Шехерезада”, ”Козият рог”, „Зорба Гъркът”, „Кармен” и др. Носител е на множество престижни награди и отличия от международни балетни форуми, сред които кристална лира на Съюза на Музикалните и танцови дейци за върхово постижение в ролята на Одета-Одилия от балета „Лебедово езеро” – 1997 г. Примата завършва магистратура по специалност балетна педагогика  в АМТИИ – Пловдив, а от 2010 г. е  доктор по театрознание. Дебюта си като писател прави през 2011 г., когато издава книгата „Танцов театър и танцови техники”.

Автор:
Мария Ненова
Публикация:
28.05.2019 г. 16:44
Етикети:
Посетено:
1573
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/29739-primabalerinata-dilyana-nikiforova-opisva-istoriyata-na-natsionalniya-ni-balet-za-poslednite-30-godini