Издания / премиери

Премиера на „Българската литература за деца - психоаналитични и психодраматични прочити“ от Росица Чернокожева

31 май 2019, 18 ч., НДК, Мраморно фоайе

Премиера на „Българската литература за деца - психоаналитични и психодраматични прочити“ от Росица Чернокожева

 

◊ ПОКАНА

Издателство "Просвета" Ви кани на

премиера на книгата „Българската литература за деца – психоаналитични и психодраматични прочити. 90-те г. на ХIХ век – 40-те г. на ХХ век“ от Росица Чернокожева

Книгата ще представят: доц. д-р Елка Трайкова, директор на Институт за литература - БАН, и Златко Теохаров - психодрама терапевт и групов психоаналитик.

Модератор: проф. д-р Светлана Стойчева от НАТФИЗ

 

Росица Чернокожева е доктор по литература в Института за литература – БАН. Автор е на книгите „Павел не е сам на света (2002), „Драги ми, Смехурко. Антология на хумор за деца“ (2002). Заедно с Вихрен Чернокожев е съставител на „Антология на българския смях“(1995), „Българска литературна критика“ (2000) и др.

 

„Българската литература за деца – психоаналитични и психодраматични прочити. 90-те г. на ХIХ век – 40-те г. на ХХ век“. Тази книга е пръв опит за интердисциплинарно съчетаване на литературоведския и психоаналитичния подход към българската литература за деца от класическия ѝ период.

Психоаналитичният и психодраматичен прочит на класическата българска литература за деца доказва, че с голяма доза убеденост можем да кажем: „детската” литература нито е само детска, нито е само за деца. Този подход дава шанс българската литература за деца да бъде изведена в извънканонична среда и да добие друга изразителност и значения. Защото всяка творба за деца всъщност е сценична игрова постановка, една психодраматична винетка или разгърната психодрама. Този подход ни прави свидетели на едно сценично и образно възприемане и разбиране на творбата, което надхвърля винаги недостигащия за изразяване на чувствата език. Психоаналитичният подход развива и така необходимата емоционална интелигентност и емпатия.

Книгата е адресирана към всеки, който още пази в сърцето си детето, което е бил.

Заповядайте на 31 май, петък, от 18 ч. в НДК, Мраморно фоайе.
Вход свободен.

Автор:
Издателство "Просвета"
Публикация:
28.05.2019 г. 18:59
Етикети:
Росица Чернокожевапремиера на книгаИздателство Просвета
Българската литература за деца – психоаналитични и психодраматични прочити
Посетено:
1093
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/29738-premiera-na-balgarskata-literatura-za-detsa-psihoanalitichni-i-psihodramatichni-prochiti-ot-rositsa-chernokozheva