Издания / премиери

Библиотека „Родина” издаде 205-годишна книга предпразнично

Представяне на книгата на 23 май от 17:30 часа в Регионален исторически музей - Стара Загора

Библиотека „Родина” издаде 205-годишна книга предпразнично

 

◊ СЪБИТИЕТО

205-годишна книга за Хилендарския манастир, чието единствено копие в България се пази във фонда на Библиотека „Родина”, издаде в чест на празника на българската култура и славянската писменост - 24 май и предстоящата си 160-годишнина Старозагорската читалищна библиотека.  

Съставителството, редакцията и предговорът са дело на академик Иван Радев от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Фототипното издание е придружено и с осъвременен текст от Ния Радева. Уникалният екземпляр е най-старата възрожденска книга, която пази библиотека „Родина”, а пълното ѝ име е: „Краткое описание святия и преславния Лаври царския Хиландара Святой горе Атонской сущия”, издадена в Будим (днес Будапеща) през 1814 г.

• Официалното представяне на книгата е на 23 май от 17:30 часа в Регионален исторически музей - Стара Загора. За книгата ще говори нейният съставител и редактор академик Иван Радев. 

Книгата е написана и издадена "ради сербов и болгаров" по искане и настояване на проигумена на манастира Кирил Михайлович, родом "от предели Филипополския". Спомоществовател в разходите е бил Мелетий Никшич, бивш архимандрит Студеничкий и настоящ Фенечкий. Книгата е на църковно-славянски език и представлява превъзходен пътеводител за Хилендарския манастир. 50 години по-късно в същата обител, отново от хилендарски проигумен, е написана и История славяноболгарская. Самият Хилендарски манастир в този период от време е считан за български, поради незначителния брой другоезични монаси – сърби и руснаци.

До откриването ѝ във фонда на „Родина” тази книга не фигурира в българската библиография. Второто известно копие се съхранява в Мюнхен.

Ценното осъвременено издание излиза с финансовата подкрепа на Община Стара Загора и с клеймото на изд. „Ивис” Велико Търново.  

По-подробна информация за книгата на отец Кирил Хилендарски може да прочетете в първият етюд на акад. Радев в априлския брой за 2019 г. на Електронно списание LiterNet - https://liternet.bg/publish2/ivanradev/hilendar.htm .

*

Днес, почти 160 години след основаването ѝ, в Библиотека "Родина” българските възрожденски книги наброяват 310 екземпляра на 239 заглавия.

Този фонд е каталогизиран и включен в електронната база данни на библиотеката. Преди 10 години, за своята 150-годишнина, библиотеката издаде общ своден каталог на възрожденските издания в Стара Загора, който включва фондовете на Библиотека "Родина", Библиотека "Захарий Княжески", библиотеките на Старозагорска митрополия и Исторически музей. Заглавията в него са 380, а 154 от тях сe пазят единствено в Библиотека „Родина”.

Електронният вариант на каталога е достъпен и чрез страницата в интернет на Библиотека "Родина": www.rodina-bg.org/bvk/

 

◊ ЗА БИБЛИОТЕКА "РОДИНА"

Летоброенето на Библиотека "Родина" започва от 25 март 1860 г. с 51 тома книги, колкото е имало Светиниколското училище, и с даренията на първите читалищни дейци. Както е записано в документите от онова време, библиотеката е създадена с цел "да се спомага и подтика напред книжовното образование между съотечествениците ни", тя съдържа "разни исторически, нравствени, филологически и др. от различни съдържания книги, достъпни за всички граждани".

Както във всички читалища, основани през епохата на Възраждането, библиотечният фонд на Старозагорското читалище се образува от щедрите дарители на книги и парични средства. Известни са ни имената на Тодор Шишков, който дарява 78 книги, и Д. Цонков – 130 книги.

Само за едно десетилетие след създаването на библиотеката книжният фонд достига до внушителната за онези години цифра – 15 000 тома различна литература на български, руски и западноевропейски езици за население от 25 000 души.

Проследявайки историческото развитие на Стара Загора през Възраждането, се убеждаваме, че тя е един от най-будните културно-просветни центрове в страната.

За жалост, съдбата й е уникална също така и в получаването на съдбовни удари. Разтърсващ е денят, когато огнените езици на горящия град стопяват читалищната библиотека, личната библиотека и ръкописите на Петко Славейков, многобройните лични библиотеки на ученолюбиви старозагорци. Дядо Славейков изплаква: "Отиде, всичко отиде – и хората, и покъщнината..., и моите книги".

За пореден път в своята история градът е унищожен до основи. Пламъците на пожарите поглъщат църкви и сгради, прочути със строеж и украса. Огънят отнема завинаги едно от най-ценните богатства – книжовните сбирки.

След Освобождението в Стара Загора година след година се възвръща и културният живот. Възстановяват се църквите, разчистват се пепелищата за строеж на нови училища, възобновява дейността си и Читалището. Но нищо не може да възвърне стотиците изгорели старопечатни и възрожденски книги – те са загубени безвъзвратно.

 

 

Автор:
Библиотека "Родина", Стара Загора
Публикация:
23.05.2019 г. 12:46
Етикети:
премиера на книгаСтара ЗагораБиблиотека "Родина"
издателство „Ивис” Велико Търново
академик Иван Радев
205-годишна книга за Хилендарския манастир
Посетено:
777
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/29703-biblioteka-rodina-izdade-205-godishna-kniga-predpraznichno