Издания / премиери

Премиера на „Море завинаги“ от Илеана Стоянова в София

29 май 2019, 16:30 ч., Литературен клуб "Перото", НДК

Премиера на „Море завинаги“ от Илеана Стоянова в София

 

◊ ПОКАНА

Издателска къща „Знаци“ ви кани на 29 май 2019 г., от 16:30 ч., в Литературен клуб "Перото" на НДК, където ще се състои премиерата на стихосбирката „Море завинаги, десетата книга на Илеана Стояновa.

Рецензент  е английският писател и преводач на българска поезия на английски  Кристофър Бъкстон. Художник – Люба Захова.

За книгата ще говорят поетите Лъчезар Лозанов и Владимир Сабоурин. Водещ: поетът Георги Гаврилов.


◊ ЗА КНИГАТА

Кристофър Бъкстон: Когато прочетох първите колекции от стихове на Илеана Стоянова, в своята обек­тивност те ми напомниха на най-добрите амери­кански поети.

Тази нова нейна антология отбелязва ярко от­клонение от предишните. Стиховете й са по-философски, без да загубят силата на своята образност.

Като все­ки писател от Омир до Мелвил и Хемингуей, Илеа­на Стоянова се изправя пред морето във всичките му форми – спокойствието, красотата, яростта му, и започва да усеща универсални истини.

Да чета тази антология на глас, като чужденец, вкусвайки всяка следваща дума, всяка следваща нова строфа, която допълва предната в ритъм, ехо и полурима, е също като да гледам и слушам мо­рето – движението му, въздигането и падането му, видимите и невидимите му опасности от подводни течения, гигантски вълни, любовната му милувка към брега и постоянно сменящите се перспективи.

Читателят ще изпита удоволствие от необятни­я диапазон на стиховете на Илеана Стоянова. Тя се движи ефирно леко между различните поетиче­ски стилове – мистерията на англосаксонските за­гадки, прецизността на японското хайку, лириката на най-добрите романтични поети и домашния ре­ализъм, който само една жена може да изпита. Стиховете й могат да бъдат и прости, и ком­плексни.

 

Автор:
ИК Знаци
Публикация:
21.05.2019 г. 15:39
Посетено:
1222
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/29691-premiera-na-more-zavinagi-ot-ileana-stoyanova-v-sofiya