Издания / премиери

Представяне на романа "Врач" от чешкия писател Мартин Ришави

21 май 2019, 18:30 часа, Чешки център - София

Представяне на романа "Врач" от чешкия писател Мартин Ришави

 

◊ ПОКАНА

Издателство "Ерго" и Чешкият център в София Ви канят на официалното представяне на романа "Врач" от чешкия писател Мартин Ришави, чиято българска премиера ще се състои на 21 май, вторник, от 18:30 часа в Чешкия център.

Книгата ще представят авторът Мартин Ришави, неговата преводачка Маргарита Руменова и литературоведката Ани Бурова.

Почитателите на чешката литература от Пловдив ще могат да се срещнат с автора на 22 май, сряда, от 18:00 ч. в галерия „U PARK”.

Централният персонаж в романа на Мартин Ришави „Врач“, включващ всъщност две самостойни, но сходни като стилистика и литературна стойност повести, е бивш театрален режисьор, преминал през редица регионални и експериментални театри, който понастоящем работи като диспечер в московските комунални услуги. Пречистващият поток на речта, непрекъснатият трагикомичен монолог за абсурдността, която постоянно режисира човешките съдби на житейската сцена не само в Русия, а и по света, спонтанно се превръща в „постановката на живота му“.


Мартин Ришави (1967, Прага) завършва биология в Природонаучния факултет на Карловия университет и сценаристика и драматургия в Академията за филмово изкуство в Прага (FAMU). От 2009 до 2016 г. е ръководител на катедра „Сценаристика и драматургия“ във FAMU, а в момента работи в нея като асистент. Автор е на редица документални филми, свързани със Сибир („Афонка повече не иска да пасе северни елени“, „Мечешките острови“ или „Слепият Гъливер“ и др.) и Виетнам („Кой ще ме научи половин знак“ и др.). Режисьор е на пълнометражния филм „Плаването“. Като прозаик дебютира с „Горски пешеходци“ (с подзаглавие „Джобна сага“), романите му „Пътища към Сибир“ (2008) и „Врач“ (2010) печелят престижната чешка литературна награда „Магнезия литера“. „Врач“ е отличен също с наградата „Йозеф Шкворецки“ и излиза на немски език.

Събитието се осъществява с подкрепата на Моравската библиотека в Бърно.

Автор:
Организаторите
Публикация:
20.05.2019 г. 16:43
Посетено:
931
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/29636-predstavyane-na-romana-vrach-ot-cheshkiya-pisatel-martin-rishavi