Издания / премиери

Премиера на „Погубената България” от проф. Вили Лилков и Христо Христoв

Систематичното унищожаване на българския елит е разгледано подробно в мащабното продължение на „Бивши хора”

Премиера на „Погубената България” от проф. Вили Лилков и Христо Христoв

 

◊ ПОКАНА

Две години след явлението „Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност” – едно от най-сериозните изследвания, посветени на съдбата на българския елит след 9 септември 1944 г., авторите проф. Вили Лилков и разследващият журналист Христо Христoв рисуват образа на „Погубената България” в своеобразното продължение на труда си.

Книгата „Погубената България“ излиза на 15 май 2019 г. и включва непроучени до момента архиви на репресивния апарат на БКП, сведения, открити в регионалните държавни архиви, както и свидетелствата на наследници на т. нар. „бивши хора”.

В книгата са включени сведения от архивите на ДС и преки свидетелства за ликвидирането на елита в градовете Габрово, Велико Търново, Пловдив, Варна, Бургас, Сливен, Стара Загора, Добрич, Русе, Плевен, Севлиево, Горна Оряховица, Елена, Дряново, както и за почти неизвестните политически съдебни процеси, насочени срещу инженерно-техническата интелигенция.

Подробното и безпристрастно изследване на проф. Вили Лилков и Христо Христов разкрива мащабите, формите и продължителността на репресиите, чрез които са заличени цели части от българското общество в периода 1944–1989 г. Нещо повече – „Погубената България“ възкресява паметта за много познати и непознати личности, по своему герои, които, поставени на изпитания, отстояват до край общочовешки ценности в мрака на комунистическата държава-концлагер.

Вили Лилков е професор по физика, доктор на науките. Женен, с трима сина. Дългогодишен ръководител на катедрата по физика в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“. Общински съветник и заместник председател на Столичен общински съвет (1999-2014) и народен представител в 43-то Народно събрание (2014-2017).

От 2013 г. проучва архивите на ДС и по-специално документите, които са пряко свидетелство за репресивната политика, която БКП провежда спрямо бившите хора, в резултат на което след „Девети” българският елит е ликвидиран. Среща се с хора, преживели концлагерите, затворите и изселванията и записва техните свидетелства.

Христо Христов е разследващ журналист с близо 30-годишен професионален опит. Основател е на сайтовете desebg.com, agentibg.com и pametbg.com. Автор е на 13 документални разследвания върху различни престъпления на комунистическия режим и корупцията през прехода, както и сценарист на 15 документални филми, посветени на жертви на тоталитарното управление на БКП. Носител е на всички престижни награди за разследващата журналистика в България. Лауреат е на Гражданската награда на Европейския парламент (2014).

Заповядайте на премиерата на книгата „Погубената България” на 15 май 2019 г. от 18:00 ч. в хотел „Балкан”, зала „Средец“.

Книгата ще представят главният редактор на издателство „Сиела” Захари Карабашлиев, ръководителят на софийското бюро на фондация „Конрад Аденауер“ Торстен Гайслер и д-р Любомир Канов. Самите автори ще разкажат повече за работата си с документите от архивите на Държавна сигурност и срещите със свидетелите за онези години и събития.

 

Автор:
Изд. Сиела
Публикация:
15.05.2019 г. 11:52
Посетено:
1546
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/29610-premiera-na-pogubenata-balgariya-ot-prof-vili-lilkov-i-hristo-hristov