Издания / премиери

Премиера на книгата „Роналд Рейгън. В името на свободата“ от Джейкъб Уайсбърг

13 май 2019, 18:00 часа, Столична библиотека, Американски център

Премиера на книгата „Роналд Рейгън. В името на свободата“ от Джейкъб Уайсбърг

 

◊ ПОКАНА

Издателство „Сиела“ и Столична библиотека Ви канят на премиера на книгата „Роналд Рейгън. В името на свободата“ от Джейкъб Уайсбърг.

Биографията на основната фигура в прекратяването на Студената война и обединението на Европа, 40-тия президент на САЩ, е проследена в „Роналд Рейгън. В името на свободата” (ИК „Сиела”) от американския журналист Джейкъб Уайсбърг. Това е петата книга от поредицата „Власт и отговорност” с основател Свилен Спасов, а премиерата й е насрочена за 13 май от 18:00 часа в Американския център в Столична библиотека. Преводач на „Роналд Рейгън. В името на свободата” от английски език е Любомир Мартинов. Корицата е на Дамян Дамянов.

Роденият в щата Илинойс през 1911 г. Роналд Рейгън безспорно е едно от най-бележитите имена, оглавявали някога Белия дом. Последователен в политическата си кариера – първо губернатор на Калифорния (1967–1975), а впоследствие и президент на Съединените американски щати в рамките на два последователни мандата (1981–1989), Рейгън съумява да вдъхне кураж и увереност на своя народ и възражда икономиката на страната си още в първите години от президентския си мандат. Успоредно с това 40-тият американски президент оставя още по-ярък отпечатък в световната история, като изиграва водещата роля в прекратяването на Студената война и обединението на разделена Европа.

Отявлен капиталист и антикомунист, Рейгън е убеден, че комбинацията от натиск с военни, икономически и морални средства може да разруши съветската империя. Именно тези му решителност и неотстъпчивост, разглеждани от мнозина като нагнетяване на напрежението със СССР по време на Студената война, се оказват най-важни в битката му за свобода и обединение. Още в последните години на управлението си Рейгън е смятан за стожер на свободата, а неслучайно, въпреки ярките имена в световната политика през 80-те години на XX век (Михаил Горбачов, Маргарет Тачър, Хелмут Кол, Франсоа Митеран и др.), редица анализатори и политолози определят този период като „Рейгъновите осемдесет“.

Уайсбърг разглежда действията на 40-тия президент на САЩ през по-различна призма, изваждайки го от клишетата и стереотипите. Книгата е част от официална поредица от биографии на американските президенти, която цели да представи живота и политическата им кариера кратко и ясно, на достъпен за по-широка аудитория език.

„Роналд Рейгън. В името на свободата” е петата книга от поредицата „Власт и отговорност”, чието начало издателство „Сиела” постави в края на 2016 г. с изданието „Достойни битки” на бившия директор на ЦРУ и министър на отбраната при президента Обама Леон Панета. Другите заглавия в поредицата са „Заветът на Чърчил. Как две речи спасиха Европа от комунизма” от лорд Алън Уотсън, „Китай – събуждането на един гигант” от бившия финансов министър на САЩ Хенри Полсън и „Ангела Меркел. Непреклонната” с автор професорът по приложна политология в университета Ковънтри Матю Квортръп.

Премиерата на „Роналд Рейгън. В името на свободата” ще се състои на 13 май (понеделник) от 18:00 часа в Столична библиотека, Американски център (пл. „Славейков” 4).

Книгата ще представят създателят на поредицата Свилен Спасов, директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева и конституционният съдия и министър-председател на България в периода 1991–1992 г. Филип Димитров.


Вход свободен. Заповядайте!

Автор:
Изд. Сиела
Публикация:
09.05.2019 г. 16:56
Посетено:
1145
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/29597-premiera-na-knigata-ronald-reygan-v-imeto-na-svobodata-ot-dzheykab-uaysbarg