Издания / премиери

Премиера на „Артистът не е самотен остров" - биографична книга за Милчо Левиев

2 май 2019, 19:00 ч., Клуб 1, НДК

Премиера на „Артистът не е самотен остров" - биографична книга за Милчо Левиев

 

◊ ПОКАНА

На 2 май в 19:00 ч. ще се съберем в Клуб 1, НДК, за премиерата на биографичната книга за Милчо Левиев „Артистът не е самотен остров” от Владимир Гаджев.

Темата на книгата е Милчо Левиев. Всъщност не е само тема, а лайтмотив. Основен герой. В музиката лайтмотивът е централната идея, обединяваща тематично построение. В книгата на Гаджев личността и делото на Милчо Левиев обединяват цялата многоцветна и богата на информация конструкция. За конструкцията на книгата можем да направим паралел с музикалната конструкция на „кончерто гроссо“ (concerto grosso) – шест части, които могат да се четат отделно, но винаги в рамките на цялото. Различно е излъчването на частите и това е следствие от компресираната информация за политика, музика, обществени нагласи, „неизбежната“ Държавна сигурност и множеството любопитни личности. И тази пъстра и динамична картина се обединява от лайтмотива – Милчо Левиев.

„Аз мисля, че Милчо Левиев не е достатъчно познат в „публичното пространство”. Вярно, половината от живота му е преминал в чужбина, но въпреки това проявите му като музикант многократно надхвърлят познанието за него. Сравнително малък кръг музиканти са имали късмета да бъдат с него в компания, където той веднага става неформален лидер – с невероятното си чувство за хумор, с импровизациите си (примерно да имитира как Панчо Владигеров говори на унгарски), с бликащата си изобретателност. Тази същата изобретателност го откроява още в студентските му години. В книгата ще прочетете и мнението на академик Васил Казанджиев за „Токатината” на Левиев – пиеса, в която ние, студентите по пиано бяхме влюбени. Както и много мнения за Милчо, които за първи път се популяризират на български.

Тази изключително богата на всестранна информация и документи книга ще ви помогне да проумеете по-цялостно картината на близкото ни минало, събирателния образ на времето, прехода към настоящето и ще ви даде ключ за разбиране на множество музикално-естетически процеси в бъдещето.“ - проф. Пламен Джуров

Специални гости на премиерата: Владимир Гаджев, Иван Минчев и проф. Пламен Джуров. Ще изгледаме и късометражен филм с музика на Милчо Левиев.


Заповядайте на 2 май от 19:00 ч. в Клуб 1, НДК! Да окажем чест на виртуозния български джаз музикант, композитор и пианист Милчо Левиев!

 

Автор:
Изд. Колибри
Публикация:
24.04.2019 г. 16:36
Посетено:
1242
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/29509-premiera-na-artistat-ne-e-samoten-ostrov-biografichna-kniga-za-milcho-leviev